Majorarile de salarii vor fi mai mari de 9% doar pentru sanatate si invatamant

Majorarile de salarii in sectorul bugetar vor fi mai mari de 9% in 2008 doar pentru personalul din invatamant si din sanatate, conform discutiilor din sedinta Executivului.
Potrivit primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, conform programului de guvernare,
majorarile pentru salariile personalului bugetar ar trebui sa fie de 9%. “Prin programul de guvernare, angajamentul pe care mi l-am luat este ca bugetarii sa aiba o crestere salariala de 60% intre decembrie 2004 si decembrie 2008. In acest moment, majoritatea salariatilor bugetari au o crestere care se situeaza la nivelul de 51%. Deci noi mai avem nevoie de 9 puncte procentuale pentru a atinge aceasta majorare”, a declarat premierul.

Seful Executivului a spus ca totii salariatii trebuie sa isi modereze anul acesta asteptarile in privinta cresterilor salariale, care se vor realiza doar conform bugetului aprobat de Parlament. Tariceanu a aratat ca singurele concesii nu vor fi facute decat pentru invatamant si sanatate, unde medicii sunt tentati sa plece in alte tari. Premierul a subliniat ca in alte sectoare, cum ar fi cel al diplomatilor, cresterile salariale vor fi zero.

“In sanatate si educatie majorarile vor fi peste media in sectorul bugetar”, a subliniat primulministru. El nu a comentat cererile personalului din sistemul medical, care a solicitat majorari de peste 10%, dar a afirmat ca o astfel de majorare este semnificativa. “Nu pot sa va spun daca 10% este mult sau este putin. Dupa parerea mea, intr-o economie, care anul acesta are o inflatie de 5%, 10% nu este o majorare nesemnificativa, din contra, este o majorare importanta”, a declarat premierul, aratand ca in Occident cresterile salariale acopera doar nivelul inflatiei.

Ministrul Economiei si Finantelor a subliniat, la randul sau, ca nu au fost finalizate inca negocierile din sanatate si educatie. “Am avut o abordare de principiu, in care am dat mandat de negociere ministrilor nostri”, a afirmat Vosganian, adaugand ca, probabil, pana la sfarsitul lunii ianuarie aceste negocieri vor fi incheiate.