Rectorii principalelor universitati bucurestene candideaza la al doilea mandat

Actualii rectori ai celor mai cunoscute universitati bucurestene, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Politehnica Bucuresti si Academia de Studii Economice, vor candida din nou, pentru cel de-al doilea mandat.
“La noi se respecta principiile democratice. Voi candida pentru al doilea mandat, dar dupa alegerile pentru decanate. Alegerile la UPB pentru functia de rector vor avea loc in data de 14 martie”, a declarat rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti, Ecaterina Andronescu.

Vor mai intra in cursa pentru cel de-al doilea mandat de rector Ioan Panzaru (Universitatea din Bucuresti), Ion Gheorghe Rosca (Academia de Studii Economice), Florian Popa (Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”).

Nu vor mai candida, intrucat au deja doua mandate, rectorul UNATC, Florin Zamfirescu, rectorul Universitatii de Arhitectura din Bucuresti, Emil Barbu Popescu, si rectorul USAMV, Alecu Nicolae.

Vor avea loc alegeri pentru functia de rector in data de 1 februarie la UNATC, 7 februarie – Universitatea Dunarea de Jos din Galati, 14 februarie – Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza” si Scoala Nationala de Aparare din Bucuresti, 15 februarie – Universitatea Tehnica de Constructii din Iasi, 16 februarie – Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, 18 februarie – Universitatea Maritima din Constanta, 24 februarie – Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj, 28 februarie – Universitatea din Bucuresti, si UMF Timisoara, 29 februarie – UMF “Carol Davila”, 5 martie – Universitatea de Vest din Timisoara si “Valahia” din Targoviste, Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, 6 martie – Academia de Studii Economice din Bucuresti si Politehnica Timisoara, 7 martie – Universitatea “Transilvania” din Brasov si “Aurel Vlaicu” din Arad, 10 martie – Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti si Universitatea Nationala de Muzica, 13 martie – Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava, UMF Iasi, 12 martie – Universitatea din Petrosani, “Ovidius” din Constanta, 14 martie – Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea de Arhitectura “Ion Mincu” din Bucuresti, Universitatea din Pitesti, Universitatea din Resita, Universitatea de Arta Teatrala din Mures, Universitatea Nord din Baia Mare, USAMB Bucuresti, 15 martie – Universitatea din Oradea, UTC din Cluj, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu.

Pentru functia de rector la UNATC vor candida, pe 1 februarie, profesorii universitari Gelu Colceag si Dodu Balasoiu.

“Organizarea si desfasurarea alegerilor se va face cu respectarea principiilor legalitatii, autonomiei universitare, transparentei, responsabilitatii, a normelor etice si deontologice. Perioada de desfasurare a alegerilor si de validare interna a structurilor si functiilor de conducere (catedre, decanate, rectorate) este 5 noiembrie 2007 – 15 martie 2008. Perioada de confirmare prin ordin de ministru a rectorilor alesi este 1 – 31 martie 2008”, precizeaza Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

MECT recomanda ca metodologia proprie de organizare a alegerilor sa contina prevederi referitoare la situatiile de conflict de interese si incompatibilitati. Pentru functiile de sef de catedra, director de departament, secretar stiintific al consiliului
facultatii, prodecan, decan, secretar stiintific al senatului, prorector si rector, pot candida cadrele didactice titulare avand functia didactica de profesor universitar sau de conferentiar universitar.

Totodata, pentru structurile si functiile de conducere pot candida doar cadrele didactice si cercetatorii, titulari in institutia de invatamant superior respectiva. Pentru functiile de conducere nu pot candida persoanele care au implinit varsta legala de pensionare prevazuta in statutul personalului didactic. Se recomanda ca persoanele alese pentru structurile si functiile de conducere sa nu depaseasca varsta legala de pensionare pe parcursul exercitarii mandatului.

“Candidaturile pentru functiile de rector, decan, director de departament si sef de catedra trebuie anuntate public cu minimum 15 zile inainte de data alegerilor, fiind insotite de un curriculum vitae si de programul managerial”, precizeaza MECT.

Numarul de mandate succesive pentru functiile de rector si decan pe care le poate exercita o persoana este de doua, iar perioada in care se exercita mandatul functiilor de conducere este egala cu perioada mandatelor structurilor care le-au ales.
Fiecare universitate hotaraste numarul de prorectori si prodecani, in functie de numarul de studenti si de domeniile de invatamant.

Totodata, potrivit MECT, sedinta de constituire a noilor structuri de conducere este legal constituita numai daca sunt prezenti cel putin doua treimi din numarul membrilor structurii respective. Pentru toate structurile si functiile de conducere, votul este direct si secret si sunt declarati alesi in structurile de conducere sau in functiile de conducere candidatii care au obtinut cel putin jumatate plus unu voturi din numarul total al membrilor cu drept de vot prezenti, in ordinea descrescatoare a numarului de voturi obtinute.