AEACE a depus plangere penala impotriva ministrului Cristian Adomnitei

aeace.jpgAgentia de Evaluare a Calitatii in Educatie (AEACE) a depus plangere penala, la Parchetul General, impotriva ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, pentru abuz in functie contra intereselor publice si neglijenta in serviciu, a declarat presedintele Agentiei, Gheorghe Radulescu.
Printre motivele care au condus la depunerea plangerii se numara si faptul ca nu a existat un studiu de impact si o nota de fundamentare in ceea ce priveste tezele cu subiect unic, ca nu au fost consultati partenerii sociali in privinta tezelor cu subiect unic. De asemenea, presedintele AEACE a acuzat faptul ca nu s-a realizat analiza simularii tezelor unice din semestrul al II-lea al anului scolar 2006-2007, care ar fi demonstrat “dificultatile imense” ridicate de obiectivitatea acestui sistem de evaluare.

Gheorghe Radulescu a afirmat ca majoritatea inspectorilor generali s-au opus sistemului tezelor cu subiect unic. Totodata, AEACE acuza si faptul ca nu a existat o fundamentare financiara, care ar fi aratat costuri de patru ori mai mari, neprevazute in bugetul MECT. “Tezele unice s-au sustinut in 8.800 de scoli in comparatie cu testele nationale, care s-au sustinut in 1.500 de centre”, a spus Radulescu.

In opinia reprezentantiilor AEACE, principala si cea mai “grava” eroare este componenta comisiei de organizare a tezelor cu subiect unic, formata din directori si profesori supraveghetori care erau chiar din scoala respectiva.

O alta nemultumire a reprezentantului AEACE este si metodologia privind tezele cu subiect unic, care nu prevede intocmirea unui document oficial, catalog special al notelor de la tezele unice, nerotunjite, care intra in calculul mediei de admitere la liceu sau scolile de arta si meserii. “Ministerul refuza sa publice pe site analiza comparativa a notelor obtinute in clasa si a celor obtinute la tezele cu subiect unic”, a adaugat Gheorghe Radulescu.