Trei colegii craiovene au ramas fara terenuri si cladiri dupa retrocedare

Trei colegii din Craiova au ramas fara cladiri si terenuri dupa ce acestea au fost retrocedate de Primaria si Consiliul Local din localitate fostilor proprietari, desi in acest moment in cladirile respective invata peste 1.200 de elevi.
Astfel, terenul aflat in administrarea Colegiului National “Stefan Velovan” (fostul Liceu Pedagogic) din Craiova a fost dat de Primarie drept compensatie unei persoane care a facut dovada ca a detinut teren in oras, dar in alta zona si ocupat, in acest moment, cu o constructie in zona SIF Oltenia.

De asemenea, terenul si un corp al Colegiului National “Elena Cuza”, situate chiar in zona zero a Craiovei, au fost retrocedate Parohiei “Sfantul Ilie”. Al treilea caz este cel de la Colegiul Tehnic “Ion Mincu”, terenurile si cladirile in care se desfasoara activitatea de instruire practica a elevilor fiind retrocedate SC Contructii Montaj 1, care apartine omului de afaceri Dinel Staicu.

Deputatul PSD de Dolj Monalisa Galeteanu, fost inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, a declarat ca pentru toate cele trei situatii a adresat interpelari atat ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, cat si primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu, considerand ca prin aceste retrocedari se incalca grav Legea invatamantului.

“Eu inteleg ca azi nu prea se mai face caz de stiinta de carte iar scoala este lasata pe ultimul loc, insa consider ca s-a mers prea departe cu abuzul. Cei care se fac responsabili de aceste abuzuri trebuie sa plateasca, pentru ca nu au respectat legea. Nu s-au gandit ca peste 1.200 de elevi nu vor mai avea unde sa isi desfasoare activitatea. Ce le vom spune acestor copii si parintilor lor?” – a spus Monalisa Galeteanu.

Potrivit deputatului PSD de Dolj, Primaria Craiova a incalcat in mod evident Legea Invatamantului nr.84/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, conform careia constructiile si terenurile aferente procesului instructiv-educativ nu pot fi transferate decat cu aprobarea Guvernului, la propunerea ministrului Educatiei, fara plata si numai in interes public.

Galeteanu a mai spus ca din documentele pe care le detine reiese ca toate aceste cladiri au fost inca de la inceput construite pentru procesul de invatamant. “Se pare ca inaintasii nostri erau mai destepti si aveau alt respect pentru scoala. Noi am pierdut acest respect si facem tot felul de lucruri trasnite, pentru care vom plati” – a mai spus Monalisa Galeteanu.