“Punem accent pe cresterea calitatii educatiei pe care o oferm elevilor nostri”

talpalaru-seryl-1.jpgUn interviu cu prof. Seryl Talpalaru, Directorul Colegiului National “Emil Racovita” din Iasi, in exclusivitate pentru portalul www.edumanager.ro.
– Domnule Director, care sunt obiectivele importante pe care vi le propuneti pentru anul 2008 la Colegiul National “Emil Racovita” Iasi?

– In primul rand, dorim sa asiguram cresterea continua a calitatii educatiei pe care o oferim elevilor nostri, prin asigurarea cresterii resurselor materiale pentru desfasurarea proceselor educationale, prin modernizarea practicilor didactice, centrarea activitatilor centrate pe elev si pe realizarea progresului scolar, dar si prin stimularea si punerea in valoare a elevilor si tinerilor capabili de performanta. De asemenea, punem mare pret pe diversificarea ofertei de curriculum si antrenarea elevilor in activitati organizate in parteneriat cu ONG-uri si cu Asociatia Adolceris. In paralel, urmarim formarea si dezvoltarea profesionala continua a personalului didactic de la Colegiul “Emil Racovita”.

– Stim ca exista un program amplu de crestere a activitatilor educative scolare si extrascolare in care sunt agrenati elevii Colegiului “Emil Racovita”.

– Este foarte adevarat. Acest lucru se realizeaza prin participarea elevilor nostri la activitatile Centrului de Excelenta si in cadrul Programului „ Educatia pentru sanatate in scoala romaneasca”, avand in vedere specificul liceului nostru. Incurajam participarea copiilor la numeroase actiuni cu caracter sportiv si la Concursul National de proiecte si miniproiecte de mediu, iar in paralel implementam strategii moderne privind reducerea fenomenelor de violenta si cresterea sigurantei in scoala.

– Colegiul pe care il conduceti este angrenat in proiecte de cooperare si integrare europeana?

– Sigur ca da, pentru ca noi dorim cresterea cu 50% a numarului cadrelor didactice si elevilor participanti la activitati in cadrul proiectelor si activitatilor europene si a programului de invatare pe tot parcursul vietii. De asemenea, ne-am propus pana la 30 septembrie 2008 cresterea cu 50% a numarului de cereri de burse pentru mobilitati individuale de formare continua a personalului mplicat in educatie din invatamantul preuniversitar. Am aplicat pentru obtinerea de fonduri europene Leonardo da Vinci pentru formarea elevilor si a cadrelor didactice (proiecte IVT si VETPRO), pentru un proiect Comenius bilateral si in continuare ne propunem diversificarea tipurilor de proiecte europene la care sa aplicam.

– Care sunt principalele activitati extrascolare in care ii angrenati pe elevii Colegiului “Emil Racovita” in viitorul apropiat?

– Deja in luna ianuarie la noi in liceu a avut loc concertul folk “Cantec pentru prieteni”, iar in luna februarie este programat spectacolul de teatru cu piesa “Badaranii”, de Carlo Bordoni, pus in scena de trupa Adolceris a Colegiului National “Emil Racovita”. In luna martie vom participa la Festivalul “Hai la teatru”, iar in luna aprilie reprezentantii colegiului nostru vor participa la Concursul “Leris”. De asemenea, trebuie mentionat ca in aceasta perioada 15 profesori ai Colegiului National”Emil Racovita” Iasi participa la
Proiectul Leonardo “IT Education Project Management”, la Granada, in Spania, iar in luna aprilie 15 elevi si doi profesori de la noi vor participa la evenimentul “IT European Marketing Strategies” de la Berlin, in Germania. Nu in ultimul rand, doresc sa amintesc despre parteneriatul pe care il avem cu Sophianum Gymnasium, din orasul olandez Gulpen si care se va materializa prin participarea a 23 de elevi si 3 profesori la o serie de evenimente si manifestari comune.