Federatia Spiru Haret cosnidera ca Pactul pentru Educatie “contine semnale de ingrijorare”

Federatia Sindicatelor din Invatamant “Spiru Haret” considera ca Pactul National pentru Educatie semnat, pe 5 martie, de liderii partidelor politice parlamentare este un gest care creeaza “doar iluzia” unui consens national al politicii romanesti in jurul reformei
educatiei si al viitorului acesteia.
In opinia sindicalistilor de la “Spiru Haret”, in realitate, liderii politici romani “speculeaza” tema educatiei, sensibila si extrem de importanta pentru toti cetatenii Romaniei, si profita de interesul public fata de aceasta, pentru a-si crea “capital electoral”, potrivit unui comunicat de presa.

“In forma actuala, documentul nu este decat o promisiune vaga, o posibilitate mai mult teoretica de solidarizare a fortelor politice in jurul educatiei si de realizare a unei Strategii nationale. Pactul pentru Educatie contine cel putin doua semnale ingrijoratoare: crearea, in 18 luni, a unei strategii care va fi inclusa intr-un pachet de legi si introducerea fara echivoc in pact a alocarii de 6% din PIB pentru invatamant si minimum 1% pentru cercetare”, sustin reprezentantii federatiei.

Federatia “Spiru Haret” considera ca realizarea unui viitor pachet de legi peste cel putin 18 luni atesta “falimentul politic al actualului pachet legislativ” lansat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
“Pactul National pentru Educatie este un gest profund demagogic al clasei politice romanesti, un act cinic intr-un an electoral, cand, dupa cum se vede, interesele de partid sunt mult mai importante decat destinul educatiei, al carei statut de ‘prioritate nationala’ prevazut de lege este mereu ignorat. In realitate, in ciuda tuturor frazelor clamate si a ‘angajamentelor’ asumate de politicieni, departe de a fi o ‘prioritate nationala’, educatia nu este decat un pretext pentru acumularea de capital electoral de catre politicieni”, sustine Federatia “Spiru Haret”.

Totodata, sindicalistii de la “Spiru Haret” afirma ca-si vor rezerva dreptul de a initia, in viitorul imediat, o serie de actiuni pentru a-si exprima dezacordul si protestul vehement fata de aceasta atitudine condamnabila a clasei politice romanesti fata de o tema de importanta nationala. O alta nemultumire condamnata de Federatia “Spiru Haret” se refera si la faptul ca in chiar ziua semnarii pactului Guvernul a rectificat negativ bugetul invatamantului, diminuandu-l cu peste 200 milioane de euro si coborandu-l astfel sub procentul de 6% din PIB prevazut in pact.