Ecaterina Andronescu a fost realeasa in functia de rector al UPB

Prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu a fost aleasa de Senatul Universitatii Politehnica Bucuresti in functia de rector al acestei institutii, cu 101 voturi pentru si 18 impotriva, din 119 prezenti.
Pentru functiile de prorectori au fost alesi Adrian Badea, Nicolae Tapus, Serban Raicu, Corneliu Burileanu, Octavian Mihai Popescu si Gheorghe Marian. Pentru functia de secretar stiintific a fost inregistrata o singura candidatura, a lui Iulian Riposan. Votul a fost secret, cei 122 de membri ai Senatului universitar, dintre care 86 cadre didactice si 29 reprezentanti ai studentilor, votand in cabine separate.

“Este o mare onoare, dar si o mare responsabilitate. Sunt onorata de aceasta pozitie. UPB e universitatea in care m-am format si am muncit. Este o universitate importanta in mediul academic. Obiectivele pentru urmatorii patru ani sunt foarte importante si sper sa beneficiez de sprijinul mediului academic pentru a le indeplini”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Potrivit planului managerial, rectorul are in vedere innoirea stiintifica a disciplinelor din curriculum; trecerea la predarea problematizata, care sa permita un raspuns rapid la exigentele locului de munca; recrutarea potentialilor studenti, cu abilitati, pregatire si motivatie, prin dezvoltarea parteneriatelor cu liceele.

De asemenea, Andronescu considera ca se impun dezvoltarea unei structuri de cercetare, cu personalitate juridica, in UPB – Institutul de Cercetare Politehnica, parte a parcului stiintific si tehnologic al universitatii; dezvoltarea unui portal pentru identificarea si rezolvarea operativa a problemelor; realizarea unui centru cultural studentesc, pentru dezvoltarea personala si in cariera.

Ecaterina Andronescu a afirmat ca in noul mandat de patru ani vor fi terminate lucrarile la Biblioteca Centrala, vor fi demarate lucrarile de constructie pentru cladirile facultatilor de Chimie Aplicata, Stiinta Materialelor si Inginerie Aerospatiala, in noul local si lucrarile de constructie pentru Aula Magna a universitatii.

Totodata, pentru reducerea costurilor utilitatilor in Complexul Regie, vor fi realizate sapte puturi de apa si vor fi reabilitate termic spatiile de invatamant. Rectorul a subliniat necesitatea implementarii unor sisteme e-banking, pentru casierii si bancomate, pentru a facilita achitarea de catre studenti a obligatiilor financiare catre universitate, dezvoltarea si perfectionarea sistemului informatic de admitere, astfel incat acest sistem sa ofere facilitati sporite studentilor la inscrierea in universitate.

Ecaterina Andronescu este Doctor Honoris Causa al Universitatii din Resita; Doctor Honoris Causa al Universitatii “Ovidius” din Constanta; Doctor Honoris Causa al Universitatii “Andrei Saguna” din Constanta; Doctor Honoris Causa al Universitatii Politehnice Timisoara, al Universitatii din Bacau, al Universitatii “Stefan cel Mare” din Suceava, al Universitatii din Petrosani, al Universitatii din Baia Mare; Doctor Honoris Causa al Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” din Iasi, al Universitatii “Aurel Vlaicu” din Arad.

Rectorul UPB a urmat cursuri de specializare la Universitatea din Sevillia, Spania; la Universitatea din Londra, UK; la Universitatea din Darlington, UK; la Universitatea Claude Bernard Lyon, France. A publicat peste 225 lucrari stiintifice prezentate la conferinte stiintifice in Romania si/sau in strainatate (dintre acestea peste 46 in publicatii cotate ISI), 3 carti, 4 cursuri universitare, 3 indrumare de laborator. Totodata, a fost si coordonator a peste 75 de contracte de cercetare, cu finantare nationala si internationala.