Sindicalistii de la “Spiru Haret” au protestat pe 14 martie in fata MECT

Peste 500 de sindicalisti ai Federatiei Sindicatelor Independente “Spiru Haret” au protestat, pe 14 martie, in fata Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, acuzand faptul ca invatamantul este politizat si ca politicienii folosesc Pactul national pentru educatie si pachetul de legi al educatiei ca “instrumente politice pentru campania electorala”.
“E un protest care are la baza sloganul ‘Stop politizarii invatamantului romanesc!’. Putem vorbi de utilizarea Pactului national al educatiei si a pachetului de legi ca instrumente politice folosite de politicieni in scopul de a castiga capital electoral” – a declarat presedintele executiv al Federatiei Sindicatelor Independente “Spiru Haret”, Marius Nistor.

El a sustinut ca fondurile sunt alocate unitatilor scolare “pe criterii politice”. “Ne-am saturat ca directorii si inspectorii sa fie numiti si demisi abuziv in functie de culoarea carnetului politic”, a afirmat liderul sindicalistilor.

O alta nemultumire a protestatarilor se refera la faptul ca la realizarea Pactului national pentru educatie presedintele Traian Basescu nu i-a consultat. “Sustinem un pact al educatiei, dar el trebuie sa fie rezultatul consensului general. Sunt prevederi ale pactului care aduc grave prejudicii resursei umane din sistemul de educatie. In Pactul national pentru educatie partidele nu si-au luat nici un angajament fata de promovarea unei legi a salarizarii” – a subliniat Marius Nistor, care crede ca, daca strategia educatiei se va elabora peste 18 luni, va fi “prea tarziu”.

Marius Nistor a tinut sa precizeze ca prin acest protest nu sunt perturbate cursurile, intrucat la actiune participa cadre didactice care se afla in concediu sau care sunt suplinite.

Sindicalistii s-au indreptat spre Palatul Parlamentului, unde au depus memorii catre grupurile parlamentare si cele doua Comisii de invatamant si apoi catre Palatul Cotroceni, unde au depus un alt memoriu, adresat presedintelui Traian Basescu. In memorii, sindicalistii de la “Spiru Haret” solicita redeschiderea negocierilor privind Legea invatamantului superior, Legea invatamantului preuniversitar si Statutul personalului din invatamant, avand in vedere propunerile si observatiile din perioada de dezbatere publica inregistrate atat la minister, cat si la federatie. Totodata, sindicalistii solicita completarea pachetului cu Legea salarizarii personalului din invatamant.

Reprezentantii sindicalistilor isi exprima in memorii si ingrijorarea fata de nivelul de finantare a invatamantului romanesc si cere respectarea dispozitiilor legale in materie, avand in vedere ca in data de 5 martie Guvernul a aprobat o rectificare negativa a bugetului Educatiei.

O alta solicitare a Federatiei Sindicatelor Independente “Spiru Haret” se refera la organizarea unui congres al Educatiei, la care sa participe reprezentanti ai organizatiilor sindicale din tara si strainatate, ai institutiilor si autoritatilor publice centrale si locale, ai elevilor si parintilor, ai partidelor politice si societatii civile. Congresul ar avea ca scop “identificarea, definirea si adoptarea de principii, reguli si norme care sa aiba drept finalitate promovarea si dezvoltarea unui interes national real pentru educatie, menit a integra sistemul romanesc in sistemul educational european”.