Activitatea dirigintilor ar putea fi modificata de Ministerul Educatiei

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului isi propune sa schimbe modalitatea de sanctionare a elevilor privind scaderea notei la purtare si sa modifice activitatea dirigintilor si relatia acestora cu familiile elevilor.
Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Svetlana Preoteasa, a declarat ca scaderea notei la purtare este “o metoda de constrangere ilogica” si ministerul se gandeste la o alta modalitate de a sanctiona elevii. Ea a explicat ca nota la purtare nu conteaza decat pentru un numar foarte mic de elevi care ar dori sa se inscrie la scolile militare.

“Nota este pentru reflectarea cunostintelor, nu pentru a-l sanctiona ca nu a fost cuminte in timpul orei, sau a mestecat guma sau a spart geamul (…). Nota la purtare, in opinia mea de liberala, este o modalitate de constrangere care nu este logica. Pentru ce trebuie sa-i dau eu nota pentru comportament. Eu trebuie sa am grija ca daca ii dau lui nota pe comportament imi dau si mie nota, ca si profesor, pe comportament. Daca eu am in clasa elev cu nota scazuta la purtare, inseamna ca eu ca si diriginte am dat chix (..) Atunci nota lui la purtare este de fapt nota mea ca si diriginte”, a mai spus Preoteasa.

Potrivit sursei citate, ideea nu este sa-l sanctionezi, sa-l pedepsesti, sa-l umilesti pe elev, pentru ca atunci vor exista tot mai multe cazuri de indisciplina, de violenta din cauza ca un “om umilit ataca prin limbaj sau gesturi”.

In alta ordine de idei, Svetlana Preoteasa, a mai spus ca MECT incerca sa schimbe si modalitatea prin care scoala ia legatura cu parintii. “Nu este normal sa existe sedinte cu parintii. Pentru ca parintele nu se duce de multe ori la sedintele cu parintii de frica sa nu fie apostrofat de doamna diriginta si sa-i fie jena pentru ce a facut copilul. In mod normal dirigintele trebuie sa aiba alocate in fiecare saptamana cate 10 minute pentru fiecare parinte cu care sa stea la discutii in particular despre situatia copilului si comportamentul scolar”, a mai spus secretarul de stat.