MECT anunta ca metodologia bacalaureatului ramane neschimbata pentru promotia 2008

Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat 2008 nu a fost modificata pentru seriile care finalizeaza studiile in anul 2008 si nu exista niciun motiv pentru consultarea factorilor sociali, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
Conform comunicatului MECT, elevii care sustin bacalaureatul in acest an au studiat in ultimii patru ani pe un curriculum aprobat in anul scolar 2003-2004, iar materiile si continutul acestora nu reprezinta “o surpriza” pentru acestia. Totodata, subiectele au fost construite pe programele in vigoare. Exista si o parte a elevilor (de la seral, frecventa redusa si profilul teologic cu cinci ani), care finalizeaza studiile in anul 2008 dupa curriculumul aprobat in anul 2000. Acestia vor sustine examenul conform metodologiei aprobate in 2006.

“Niciun document si nicio declaratie oficiale ale ministerului nu sustin ideea ca trebuie sa existe o exigenta mai mare si un grad de dificultate mai ridicat in ceea ce priveste bacalaureatul. Ministerul a lansat in dezbatere publica, la 1 martie, subiectele pentru Bacalaureat 2008. Pana pe 31 martie, toti cei interesati au avut posibilitatea sa-si exprime punctul de vedere pe marginea acestora. Ministerul a tinut cont de toate propunerile, astfel ca, in variantele finale, care se vor publica pe 11 aprilie, pe siteul MECT, s-a procedat, unde a fost cazul, la o diminuare a gradului de dificultate a unor itemi. Variantele puse in dezbatere publica au in structura majoritatea itemilor de nivel mediu. Itemii au fost propusi si verificati de 941 de cadre didactice cu experienta din invatamantul preuniversitar, acoperind toata gama de licee teoretice, tehnologice si vocationale, inclusiv cei care predau la clase de SAM”, se arata in comunicatul MECT.

MECT a inceput actiunea de pregatire a examenului de Bacalaureat 2008 inca din luna iunie 2007, cand programele pentru examenul de Bacalaureat 2008 au fost aprobate de comisiile nationale de specialitate.

Elaborarea propriu-zisa a subiectelor a inceput cu data de 1 octombrie 2007, la o luna dupa publicarea oficiala a metodologiilor si a programelor de bacalaureat. In opinia reprezentantilor ministerului, revenirea la subiectele de anul trecut pentru examenul maturitatii ar constitui “o incalcare flagranta” a legislatiei invatamantului, a programelor scolare si a metodologiilor in vigoare.

Potrivit proiectelor de Legi ale invatamantului preuniversitar si universitar, vor fi elaborate o suta de variante de subiecte cu grad de dificultate usor, o suta cu grad de dificultate mediu si o suta cu grad de dificultate greu, iar varianta de subiect se va extrage dintr-o singura urna.

De asemenea, absolventii de liceu nu vor cunoaste variantele integrale ale subiectelor de la bacalaureat, ci vor avea la dispozitie doar categorii de subiecte, publicate pe internet, ce vor fi combinate, in mod secret, in ziua examenului, in functie de un numar tras la sorti.