Salariile cadrelor didactice ar putea fi majorate cu 65%

Salariul cadrelor didactice ar putea fi majorat cu 65% in urma unei propuneri legislative adoptate de Senat, cu 35 de voturi pentru, 24 impotriva si o abtinere. Propunerea legislativa, initiata de 13 deputati si senatori PSD, a avut si sustinerea conservatorilor.
Concret, textul prevede modificarea, de la 1 ianuarie, a valorii coeficientului de multiplicare de la 250 de lei la 400 de lei pentru toate categoriile de personal prevazute de Legea 220/2007. Acesta se va aplica salariului brut si tuturor celorlalte sporuri.

In expunerea de motive a proiectului se arata ca “reformele sistemului de invatamant nu pot fi demarate si continuate fara consolidarea statutului social al personalului din invatamant”. Se mai precizeaza ca bugetul pentru 2008 poate asigura o crestere a salariilor personalului din invatamant.

“Este o majorare substantiala a salariilor cadrelor didactice, coeficientul de multiplicare crescand la 400 de lei, ceea ce va insemna o majorare cu 65% a salariului cadrelor didactice. Noi consideram ca acest lucru este necesar, avand in vedere penuria de cadre didactice, mai ales in mediul rural”, a declarat senatorul PC Radu Terinte, membru al Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala.

Guvernul nu a sustinut adoptarea acestei initiative, iar Comisia pentru munca a adoptat in cazul ei un raport de respingere. Forul legislativ decizional este Camera Deputatilor. Propunerea legislativa modifica Legea nr.220/2007 privind cresterile salariale ce vor fi
acordate personalului didactic din invatamant, salarizat potrivit Legii nr.128/1997 privind Statutul personalului didactic.