Cristian Adomnitei: “Declaratia presedintelui este total nepotrivita”

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, considera ca afirmatia presedintelui Traian Basescu potrivit careia universitatile sunt fabrici de diplome, facuta la Congresul Uniunii Studentilor din Romania, este total nepotrivita.
”Suntem convinsi, din date concrete, si nu din zvonistici discutate pe la colturi, ca exista in universitatile romanesti profesori de o pregatire superioara indubitabila, pe care ii sustinem si incurajam in atingerea performantei. De asemenea, exista studenti constiinciosi care inteleg sa nu-si triseze viitorul!”, sustine ministrul educatiei.

Adomnitei accepta faptul ca unele universitati pot avea dificultati in asigurarea calitatii educatiei, dar monitorizarea acestora intra in atributiile si responsabilitatea Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, care nu se subordoneaza MECT.

”Observ in afirmatiile domnului presedinte o problema de perceptie asupra invatamantului superior, atunci cand sustine ca acesta nu a evoluat de la Revolutie incoace. Sa ne amintim ca universitatile sunt autonome, isi pot alege propriul destin, fara o directie de la centru, asa cum se intampla pana nu demult”, precizeaza ministrul Adomnitei.

El atrage atentia ca asumarea problemelor unei universitati tine de felul in care cei care o administreaza inteleg necesitatea cresterii calitatii si maturizarea sistemului de invatamant superior.

”Dar pentru ca este de datoria morala a MECT sa ajute la dezvoltarea sistemului de invatamant superior, am propus un nou cadru legal si incurajam dezvoltarea parteneriatelor intre universitati si mediul de afaceri, pregatim infiintarea agentiei de creditare pentru studenti. Sunt doar cateva dintre eforturile pe care intelegem sa le facem – pe langa fondurile importante pe care le alocam universitatilor – pentru ca, pe termen mediu, sa avem institutii de invatamant superior in Top 500″, mai spune ministrul educatiei, Cristian Adomnitei.