Liceul Teoretic ”Mihail Sadoveanu” din Pascani va deveni Colegiu National

Aniversarea in 2007 a trei sferturi de veac de la infiintarea Liceului Teoretic “Mihail Sadoveanu” din Pascani a fost incununata in acest an de o realizare deosebita: conform Ordinului Ministrului Educatiei de pe 15 februarie, incepand cu toamna acestui an scoala va urca o noua treapta in ierarhia institutiilor de invatamant din Romania, devenind Colegiul National “Mihail Sadoveanu” din Pascani.
Inceputurile acestei institutii de invatamant care, astazi, datorita rezultatelor deosebite, reprezinta un simbol pentru orasul Pascani, se regasesc in perioda interbelica, atunci cand, in 1932, a fost infiintat Gimnaziul Teoretic de Baieti CFR. Acesta a fost cunoscut de-a lungul timpului sub mai multe denumiri: Gimnaziul Teoretic de Baieti CFR, din 1932, Liceul Teoretic de Baieti CFR, din 1946, Scoala Medie Mixta “C.Burca” din 1948 si Liceul Teoretic “M.Sadoveanu” din 24 mai 1990.

O istorie zbuciumuata, cu multe momente dramatice

La sfarsitul primului razboi mondial, in 1918, a fost infiintat un gimnaziu mixt in Pascani, o forma de scolarizare superioara scolilor primare existente in acea perioada in localitate. Din pcate, criza economica declansata in 1929 a dus la desfiintarea acestuia. Prin urmare, s-a ajuns la constituirea unei delegatii pascanene care a intervenit la guvernul G. Mironescu, pentru a reinfiinta un gimnaziu de baieti in localitate. Desi a existat sprijinul lui Mihail Sadoveanu, senator in acea perioada in parlamentul Romaniei, delegatia pascaneana a intampinat opozitia totala a unor membri ai guvernului. In 1932, o noua interventie la guvern, cu sprijinul Casei Muncii CFR, duce la crearea Gimnaziului Teoretic de Baieti CFR, care a functionat intre 1932-1940 intr-o casa particulara, cumparata de CFR.

In primavara anului 1944, in conditiile apropierii frontului, gimnaziul, la fel ca si celelalte institutii din Pascani, a fost nevoit sa se refugieze in sud-estul tarii si reintoarcerea provizorie a ceferistilor pascaneni in localitatile Marasesti, Panciu si Adjud a facut ca si Gimnaziul Teoretic de Baieti CFR din Pascani sa revina in Moldova, la Panciu. Aici a functionat in niste baraci militare, ramase disponibile in urma razboiului, pana in 1945, cand pascanenii s-au intors in orasul natal. Dupa razboi gimnaziul si-a reluat activitatea, cursurile desfasurandu-se in cladirea scolii primare CFR, de langa statia de cale ferata.

Intre anii 1946-1947 au fost facute numeroase demersuri pentru organizarea invatamantului liceal in Pascani. Drept rezultat, Gimnaziul de Baieti CFR este transformat, in 1946, in Liceul Teoretic de Baieti CFR, directorul gimnaziului, Ion Mitroiu, devenind director al liceului, iar profesorii preluand catedrele de la liceu, localul ramanand acelasi – cladirea scolii primare CFR. Un an mai tarziu insa, sub efectul schimbarilor politice si a noilor viziuni culturale, acesta devine scoala de mecanici agricoli, care a fost mutata apoi la Halaucesti. In urma demersurilor directorului Mitroiu si a conducerii Atelierelor CFR, s-a revenit la invatamantul liceal in 1948.

Dupa reforma invatamantului din 3 august 1948, devine Scoala Medie Mixta “C.Burca”, cu clasele I-X, modificandu-se si statutul scolii, ce va trece de sub tutela CFR-ului sub administrattia Ministerului Invatamantului. In anul 1949 a absolvit prima promotie a primului liceu din Pascani, devenit astazi Liceul “M.Sadoveanu”.

Intre 1956-1957 scoala medie trece de la 10 la 11 ani de studiu, in vara anului 1960 absolvind prima promotie cu 11 clase, iar in 1969 s-a trecut la invatamantul de 12 clase, sistem care se mentine si astazi. Industrializarea societatii romanesti a impus restructurarea invatamantului liceal pascanean care a asigurat pregatirea cadrelor din diferitele intreprinderi din zona. Astfel, in cadrul liceului au functionat clase cu profil textil, constructii, mecanica, electrotehnica sau petrol. Corespondenta dintre materiile de studiu si evolutia economica a zonei e pusa in evidenta de registrele scolare ale vremii. In 1963, printre acestea se numarau : tehnologia, desenul, organizarea comertului, educatia politica, instruirea practica, merceologia, dar si un cerc literar in cadrul caruia erau studiate atat operele autorilor romani cat si unele opere ale autorilor straini, in functie de politica acelor vremuri.

Leonard Gavriliu si Corneliu Sturzu, printre absolventii de marca ai scolii

Primul director al liceului, intre 1946-1947, a fost prof. Ion Mitroiu. Acestuia i-au urmat prof. Nicolae Buruiana (1947-1948), prof. Constantin Ciopraga, prof. Ion Mitroiu (1950-1952), prof. Dumitru Florescu (1952-1954), prof. Nicolae Buruiana (1954-1978), prof. Romeo Ciopraga (1978-1980), prof. Alexandru Ivanovici (1980-1988), prof. Aurica Livadaru (1988-1990), Prof. Vasile Tataru (1990-2004), prof. Vasile Sorohan (2004-2006) si prof.Carmen Dimitriu (din 2006 pana in prezent).

Dintre fostii elevi ai scolii se remarca Leonard Gavriliu, absolvent al Gimnaziului de Baieti CFR, autor al unor volume reprezentative si specialist in domeniul psihologiei; numerosi absolventi ai liceului au devenit profesori universitari: Corneliu Zolyneac, Maria Papusoi-Zolyneac, Aurel Ciopraga, Richard Valter, Paul Voicu, Laurentiu Slatineanu, Constantin Andronovici, Vasile Stefan, Marieta Costescu, Constantin Falticeanu, Cornelui Hutanu. Fostii absolventi ai liceului s-au afirmat si in viata artistica la nivel national: scriitorul Corneliu Sturzu a fost director al Teatrului National din Iasi, Mihaela Agachi, prim solista la Opera Nationala Romana, in domeniul militar, colonel Dumitru Stavarache, colonel Dumitru Popa,in medicina, inginerie si in alte domenii.

Ca o confirmare a valorii colectivului scolii, an de an elevii acestei institutii obtin rezultate deosebite la concursurile nationale si internationale si devin studenti remarcabili ai tuturor institutiilor de invatamant din tara si din strainatate. Liceul Teoretic “M. Sadoveanu” – viitor Colegiu National de pe 1 septembrie 2008 – isi fundamenteaza renumele de cel mai bun liceu al orasului si chiar al zonei (clasandu-se mereu printre primele locuri si in judetul Iasi) in primul rand datorita unei traditii pornite inca din perioada interbelica si continuate pana astazi, cu cadre didactice valoroase si elevi straluciti.