MECT sustine ca programa Bacalaureatului este diferita de cea din perioada 2003-2007

preoteasa-svetlana.jpgAbsolventii clasei a XII-a in anul scolar 2007-2008 vor sustine examenul dupa o programa scolara diferita de cea care a stat la baza elaborarii subiectelor pentru absolventii seriilor 2003-2007, a precizat, intr-un comunicat de presa, secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar Svetlana Preoteasa.
Potrivit reprezentantului MECT, in programa scolara de Limba si Literatura Romana,
destinata elevilor care isi incheie studiile liceale in acest an, drept continuturi asociate exista 17 scriitori obligatoriu de studiat, cu cel putin un text literar, specii literare, texte poetice reprezentand epoci si ideologii literare diferite, curente si orientari tematice diverse, precum si o varietate de texte non-literare.

De asemenea, sunt prevazute 11 studii de caz si dezbateri asupra unor teme, curente, epoci si ideologii literare, menite sa formeze in anii de liceu competente specifice, care fac obiectul evaluarii prin examenul de bacalaureat. Aceste competente sunt utilizarea corecta si adecvata a limbii romane in diferite situatii de comunicare, utilizarea adecvata a strategiilor de comprehensiune si de interpretare, a modalitatilor de analiza tematica, structurala si stilistica in receptarea textelor literare si non-literare, punerea in context a textelor studiate prin raportare la epoca sau la curente culturale/literare si argumentarea in scris si oral a unor opinii in diverse situatii de comunicare.

“Pentru evaluarea competentelor acumulate de elev, specialistii din cadrul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar au elaborat un complex de 400 de subiecte (100 de subiecte pentru proba orala si 300 de subiecte pentru proba scrisa), avand ca suport texte literare (majoritare) si texte non-literare, special selectate pentru a ilustra toate epocile, ideologiile literare, curentele literare si culturale, precum si orientarile tematice din opera scriitorilor canonici. Subiectele fac referire si la operele altor 112 scriitori, critici literari, istorici literari, eseisti, reprezentativi pentru literatura si cultura romana. Spre exemplu, din cele 400 de subiecte, opera lui Mihai Eminescu este tratata in 18 subiecte, cea a lui Ion Luca Caragiale in 12, George Calinescu – 9 subiecte, Lucian Blaga – 14 subiecte. La fel se intampla cu scriitorii George Bacovia (8 subiecte), Nichita Stanescu (10 subiecte) si Marin Sorescu (10 subiecte)” , sustine secretarul de stat.

Totodata, Svetlana Preoteasa a dezmintit informatia potrivit careia suma pe care MECT o are de platit in anul 2008 autorilor de subiecte, comparativ cu sesiunea 2007, s-ar fi triplat.
“Conform Ordinului de ministru nr. 3151 din 05.02.2008, autorii sunt platiti pentru varianta de subiecte (care cuprinde trei subiecte) si nu pentru subiect, iar suma alocata pentru o varianta din bacalaureatul 2008 este egala cu suma din anul 2007, la care s-a aplicat coeficientul de inflatie”, a afirmat secretarul de stat, raspunzand astfel afirmatiilor aparute in presa centrala referitoare la examenul de bacalaureat si la
plata autorilor de subiecte.