Academia Romana critica MECT in privinta listei de subiecte pentru Bacaluareat

Academia Romana critica Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului pentru lipsa unor scriitori clasici precum Mihai Eminescu, Ion Creanga, Ioan Slavici, I.L.Caragiale sau Tudor Arghezi din lista de subiecte propusa la bacalaureat pentru examenul oral de Limba si literatura romana.
“Ministerul a selectat, in schimb, multe texte care nu au nici o legatura cu limba si literatura romana si, ele insele, nu au nici o valoare literara. Justificarea data de cei care au alcatuit aceste subiecte cum ca, in felul acesta, se stimuleaza si se verifica mai bine capacitatea elevului de ‘a comunica’ si de a-si construi discursul, este cu totul neconvingatoare. De ce, ne intrebam, n-ar putea
elevul sa comunice mai bine si mai in cunostinta de cauza avand in fata un fragment, sa spunem, dininsemnarile lui Eminescu, Caragiale, Arghezi sau Blaga, decat un text irelevant, mediocru, scris de un comentator oarecare?”
, remarca Academia Romana.

Cel mai inalt for stiintific considera regretabil faptul ca dintre autorii selectati pentru examenul oral de bacalaureat lipsesc, chiar in formula propusa de MECT, George Calinescu, Nicolae Iorga, Garabet Ibraileanu, Tudor Vianu, Pompiliu Constantinescu, Serban Cioculescu, Vladimir Strainu, Eugen Ionescu, Constantin Noica, Paul Zarifopol, Mircea Vulcanescu si multi altii.

“Mai mult decat atat, constatam ca, in lista celor o suta de subiecte au fost incluse fragmente din articole ocazionale, din rapoartele oficiale si extrase traduse din cuvantarile comisarilor europeni. Ce legatura au toate acestea cu examenul oral de Limba si literatura romana pe care trebuie sa-l dea un
elev roman la sfarsitul studiilor liceale?”
, mai precizeaza comunicatul Academiei Romane, care solicita MECT sa schimbe programele de invatamant astfel incat sa nu mai minimalizate si sa elimine subiectele despre autori celebri.