Senatorii Gheorghe Funar si Adrian Paunescu vor sa introduca sahul in programa scolara

sah.jpgSenatorul PRM Gheorghe Funar si senatorul PSD Adrian Paunescu au inaintat Biroului Permanent al Senatului o propunere legislativa privind introducerea sahului in scoli.
In propunerea legislativa se prevede ca, incepand cu anul scolar 2009-2010, se introduce in programa scolara de invatamant preuniversitar disciplina sah, cu o ora pe saptamana. Totodata, initiatorii vor ca Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului sa organizeze in
fiecare unitate de invatamant un club de sah si sa asigure dotarea acestora, iar anual sa se desfasoare campionate pentru”sportul mintii”, pe categorii de varsta, la nivelul localitatilor, judetelor si pe tara, cu sprijinul ministerului.

Propunerea legislativa mai prevede ca, in Bucuresti, MECT va finanta in perioada 2009-2011 investitia care se va materializa in “Casa Sahului”, cu sali adecvate competitiilor sportive si o biblioteca.

Autorii, in motivarea initiativei, fac trimitere la practica altor state ale lumii, cum ar fi Rusia, Italia, Spania, Anglia, Cehia sau Argentina, unde sahul este disciplina obligatorie in scoli. “Se stie ca sahul este un sport al inteligentei, care imbina inteligenta cu arta. Sahul este si arta si sport, mai ales pentru copii si tineri, dar si pentru cei maturi. Sahul are o valoare educativa, moral volitiva, formatoare a viitoarelor caractere si pentru viitoarele personalitati”, sustin initiatorii in expunerea de motive.

Acestia fac trimitere si la “traditia” tarii noastre in domeniul sahului, de-a lungul anilor remarcandu-se numerosi maestri internationali.

Ideea introducerii sahului in scoli este sustinuta “cu multa tenacitate si cu numeroase
argumente” de Elisabeta Polihroniade, care-si propune sa organizeze in Romania un campionat european si mondial scolar.

Initiativa este semnata de mai multi senatori PRM. Propunerea urmeaza sa fie dezbatuta in comisia de specialitate din Senat si, ulterior, in plen.