A doua etapa a admiterii computerizate in licee si scoli profesionale incepe pe 30 iunie

Cea de-a doua etapa a admiterii computerizate in licee si scoli profesionale, pentru absolventii claselor a VIII-a care nu au participat la prima etapa si pentru cei care au ramas nerepartizati, incepe pe 30 iunie.
Absolventii claselor a VIII-a care nu au luat parte la prima etapa a admiterii computerizate in invatamantul liceal si profesional de stat, precum si cei 2.263 de candidati nerepartizati dupa aceasta faza, pot completa sau recompleta fise cu optiuni, incepand de luni si pana in 8 iulie.

Acestia mai au la dispozitie 32.665 de locuri ramase neocupate in licee si la scolile de arte si meserii, pe care vor fi distribuiti computerizat in data de 12 iulie.

Inscrierea in licee sau in scoli de arte si meserii de stat se face fara examen, pe baza mediei de admitere,compusa din media generala obtinuta la tezele cu subiect unic (respectiv la examenul de capacitate, pentru absolventii de pana in anul 2003 inclusiv, ori la testele nationale, pentru absolventii din promotiile 2004-2007) si media generala de absolvire a claselor a V-VIII. Ambele au o pondere de 50 la suta.

Exceptie fac liceele sau clasele pentru care se sustin probe de aptitudini, clasele cu regim de predare bilingv pentru care se sustin probe de verificare a cunostintelor de limba moderna si clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, pentru care se sustin si probe de verificare a cunostintelor la limba materna.

Ministerul atrage atentia elevilor si parintilor acestora sa competeze cu atentie fisele, cu un numar suficient de optiuni, si sa aleaga optiuni realiste.

Ultima repartizare computerizata va avea loc in intervalul 1-10 septembrie – in sedinte publice – a absolventilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizati in etapele precedente, care nu s-au inscris in perioada prevazuta de metodologie sau care si-au incheiat situatia scolara ulterior etapelor anterioare.

In prima etapa, din 26 iunie, din totalul celor 178.799 candidati au fost repartizati 98,73 la suta, adica 176.536 de elevi. Dintre acestia, 131.570 au fost repartizati in liceu, 44.966 la scoli de arte si meserii, iar 2.263 (1,27 la suta) sunt candidati nerepartizati.