Primarul Sorin Oprescu a dispus constructia de gradinite in 17 scoli

Primarul general Sorin Oprescu a declarat ca a identificat pana in prezent 17 scoli din Capitala, unde se pot construi corpuri pentru gradinite.
“Am dat, in cele 12 zile de mandat, spre identificare scolile in care se pot amenaja astfel de corpuri – in special pentru grupa mare a gradinitelor -, astfel incat din septembrie sa putem raspunde necesitatilor. Sunt aproape 10.000 de locuri lipsa. Sigur, nu va fi o solutie care va satisface toate dorintele, dar va fi un inceput”, a afirmat Oprescu.

Potrivit edilului sef, inspectorii Primariei Capitalei vor continua, in aceasta perioada, identificarea de noi zone pentru constructia unor corpuri de gradinite.

“Exista un program austriac pentru aceste gradinite, cu fonduri ale UE, cu dorinta de a ne sprijini. In momentul in care si eu voi avea informatii in plus si voi raspunde invitatiei primarului Vienei, am sa comunic si alte detalii, in asa fel incat sfarsitul de vacanta sa ne gaseasca si pe noi, si pe parinti, cu posibilitatea de a avea totusi la dispozitie aceste locuri in gradinite”, a spus Oprescu.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a prezentat, recent, intr-o sedinta de Guvern, o informare privind deficitul de locuri in pentru anul 2008-2009, care se ridica la 40.918 locuri, dintre care 13.100 in Bucuresti.

Adomnitei a aratat ca pentru anul scolar 2008-2009 exista 49.681 locuri nou create in toata tara, dintre care 5.240 de locuri noi sunt in Bucuresti, 13.860 in municipii resedinte de judet, iar restul in alte localitati. Potrivit ministrului Educatiei, in Bucuresti s-au construit 30 de gradinite, ceea ce a dus la crearea a 3.400 de locuri, iar alte 1.840 de locuri au fost realizate prin achizitia unor noi cladiri sau extinderea celor existente.

Astfel, in sectorul 1 sunt in proceduri de achizitie cladirile a doua gradinite, in sectorul 2 s-au facut lucrari de extindere in 17 gradinite si s-au obtinut 82 de noi grupe cu 1.640 de locuri, in sectorul 3 s-au facut trei gradinite noi cu 14 grupe si s-au extins alte trei rezultand 16 grupe noi, in sectorul 4 s-au extins trei gradinite rezultand 18 grupe noi, in sectorul 5 s-au obtinut 17 grupe noi prin extinderea a sase gradinite, iar pentru sectorul 6 este mentionat un nou amplasament in cartierul ANL Brancusi, alaturi de doua extinderi de gradinite.

Cu toate acestea, ca si in anii precedenti, exista o criza a locurilor in gradinitele de stat, numarul locurilor disponibile fiind mult mai mic decat cererea. Printre cauzele care au dus la aceasta lipsa de spatii din gradinite, se numara retrocedarile de imobile sau terenuri pe care au fost construite gradinitele, natalitatea crescuta din ultimii anii, migratia catre mediul urban a familiilor cu copii mici, stramutarea altor unitati de invatamant pe spatiilor unor gradinite sau comasarea gradinitelor cu scoli generale, dar si absenta creselor sau criza de personal nedidactic.

Taxa lunara pentru un loc intr-o gradinita de stat ajunge la 200 de lei. Parintii cu venituri mai mari pot opta sa-si inscrie copiii in gradinitele particulare. Acestea au taxe cuprinse intre 450 de lei pe luna pentru programul scurt (ora 8-13) si taxe care pot ajunge la 1.300 lei pe luna pentru programul lung (ora 8-18), in functie de programele oferite. In Bucuresti exista 107 gradinite particulare autorizate si cinci gradinite particulare acreditate.