Specialistii in instalatii au dezbatut la Iasi problemele legate de cresterea eficientei energetice a cladirilor

das-7iulie.jpgIn perioada 3-4 iulie, compania de instalatii DAS a organizat la Iasi editia a XVIII-a a Conferintei nationale cu participare internationala „Instalatii pentru constructii si economia de energie”, cu tema „Utilizarea surselor regenerabile de energie in instalatiile pentru constructii. Eficienta energetica a cladirilor si instalatiilor aferente”.
In cadrul acestui eveniment s-a discutat despre:

– Directivele europene relative la promovarea si utilizarea energiei produsa cu surse regenerabile. Consecinte pentru Romania. Strategii de implementare;

– Cladiri pasive;

– Impactul crizei energetice asupra sistemelor de instalatii;

– Impactul schimbarilor climatice globale asupra sistemelor de instalatii;

– Armonizarea cadrului legislativ intern cu cel european;

– Modele de analiza / simulare comportament sisteme instalatii;

– Materiale, echipamente si tehnologii performante de producere, distributie si utilizare a energiei in instalatiile functionale;

– Probleme specifice in invatamantul de specialitate.

In zilele noastre performanta energetica a cladirilor este un subiect extrem de actual, mai ales in conditiile in care consumul de energie este ridicat si deosebit de costisitor. Iata de ce, in cadrul celei de-a XVIII-a editii, participantii au abordat teme legate de perspectivele romanesti in utilizarea surselor regenerabile de energie, necesitatea validarii programelor de calcul pentru performanta energetica a cladirilor, tehnologii energetice eficiente si nepoluante, sisteme moderne de ventilare in cladiri, incalzirea prin radiatie, utilizarea surselor regenerabile de energie.

Evenimentul s-a bucurat si anul acesta de participare internationala, avand printre invitati pe Prof. dr. ing. Zivojin Perisic, vicepresedinte al Asociatiei Sarbe pentru incalziri, ventilare si frig, Presedinte al DANUBIUS ASHRAE CHEAPTER.

Alaturi de compania DAS, organizatori au fost si Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania – Filiala Moldova, Facultatea de Constructii si Instalatii a Universitatii Tehnice „Gh. Asachi” Iasi – Catedra de Instalatii pentru Constructii, Academia Central Europeana de Stiinte si Arte.

Cu aceasta ocazie, Gheorghe Avram, directorul general al companiei organizatoare, a declarat: „ Sustinem si apreciem orice efort care se realizeaza pentru imbunatatirea performantelor pe piata de instalatii din Romania; de aceea, organizarea acestei Conferinte este pentru noi o prioritate si o activitate care ne onoreaza. Incercam sa contribuim cu toate fortele la crearea si implementarea de solutii noi, performante, pentru instalatii”.