Inscrierea la majoritatea universitatilor de stat incepe pe 14 iulie

Inscrierile la cele mai multe dintre universitatile de stat au inceput pe 14 iulie si se vor incheia in 20 iulie, conform deciziei senatelor universitare. Universitatile isi vor putea selecta viitorii studenti fie in functie de media de la bacalaureat, fie de rezultatele testelor grila sau ale examenelor orale.
Pentru anul 2008-2009 sunt finantate de stat aproximativ 62.000 de locuri, la care se adauga peste 160.000 de locuri cu taxa si locurile oferite de universitatile particulare, numarul total depasind cu mult 172.750 de candidati care au promovat bacalaureatul in sesiunea iunie-iulie si care se pot inscrie la facultati.

La Universitatea Bucuresti (UB), prima perioada de inscrieri este cuprinsa intre 14 si 20 iulie, examenele au loc intre 22-26, iar afisarea rezultatelor in 28 iulie. Cea de-a doua perioada de inscriere la UB este cuprinsa intre 1-6 septembrie, examenele vor avea loc intre 10-14 septembrie, iar rezultatele vor fi afisate pe 15 septembrie.

Pentru studii de licenta in anul universitar 2008-2009, Universitatea Bucuresti ofera 4.460 de locuri la buget si taxa, dintre acestea 60 de locuri pentru romi si 29 de locuri pentru cetatenii Republicii Moldova.

Cei care vor sa urmeze cursurile Universitatii Politehnica din Bucuresti (UPB) se pot inscrie in perioada 14 – 18 iulie, la secretariatele facultatilor, iar concursurile de admitere vor avea loc intre 21 si 22 iulie. Candidatii care nu poseda un certificat de competenta lingvistica pot sustine un test in acest sens pe 17 iulie. Pentru anul universitar 2008-2009, UPB ofera 4.762 de locuri la buget si taxa.

Facultatile UPB care organizeaza examen scris sunt Automatica si Calculatoare; Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei; Transporturi; Inginerie in Limbi Straine; Stiinte Aplicate.

Facultatile care organizeaza concurs de dosare sunt Inginerie Electrica; Energetica; Inginerie Mecanica si Mecatronica; Ingineria si Managementul Sistemelor Tehnologice; Ingineria Sistemelor Biotehnice; Inginerie Aerospatiala; Stiinta si Ingineria Materialelor; Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor.

Academia de Studii Economice (ASE) a programat inscrierile pentru admitere in perioada 14 – 18 iulie, intre 21 si 23 iulie este programata sustinerea probei scrise, iar intre 22 si 24 iulie – afisarea primelor rezultate. Cea de-a doua afisare a rezultatelor se va face in zilele de 25 si 26 iulie. La ASE au fost aprobate 1.920 de locuri la invatamantul la distanta cu taxa si 2.675 la forma de invatamant la zi (buget si cu taxa).

Inscrierile la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) vor avea loc in perioada 14 – 24 iulie, simultan cu sustinerea interviului, care va fi notat cu ”admis” sau ”respins”, iar afisarea rezultatelor se va face pe 28 iulie. In 1 august se vor incasa taxele (taxa de inmatriculare – pentru candidatii admisi pe locurile cu finantare de la buget si taxa de inmatriculare + transa I a taxei de studii – pentru candidatii admisi pe locurile cu taxa). Rezultatele finale vor fi afisate in 5 august. USAMV ofera 1.500 de locuri pentru invatamantul la distanta si peste 2.300 de locuri la invatamantul de zi, locuri cu taxa si locuri suportate de la buget.

In cazul studentilor care opteaza pentru cursurile la distanta, inscrierea se va face intre 14 iulie si 30 septembrie, concomitent cu sustinerea interviului.

La Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) perioada de inscriere pentru studii universitare de licenta, cursuri de zi (3 ani) este 10 – 18 iulie, iar admiterea se va sustine intre 19 si 21 iulie, in functie de facultate. SNSPA ofera in acest an 551 de locuri la buget si 660 de locuri cu taxa.

Inscrierile la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UCTB) se vor face intre 14 – 20 iulie, proba scrisa va avea loc in ziua de 23 iulie, iar afisarea rezultatelor pe 25 iulie. Contestatiile vor putea fi depuse sambata, 26 iulie, la Registratura UTCB, iar rezultatele finale vor fi afisate pe 27 iulie. Universitatea ofera 2.100 de locuri la buget si 635 locuri cu taxa.

Inscrierile la Universitatea Nationala de Arhitectura ”Ion Mincu” vor avea loc in perioada 26 august – 1 septembrie. Pe 3 septembrie va avea loc proba scrisa, iar in 8 septembrie vor fi afisate rezultatele.