Peste 80% dintre unitatile de invatamant doljene nu au autorizatie sanitara de functionare

In judetul Dolj, peste 80% dintre unitatile de invatamant – gradinite, scoli si licee – nu detin autorizatie sanitara de functionare, situatie aproape neschimbata fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Potrivit vicepresedintelui Consiliului Judetean Dolj, Dan Mogos, si anul trecut autoritatile judetene s-au confruntat cu aceasta problema, cand cele mai multe unitati de invatamant au intrat in anul scolar fara sa detina aceste avize sanitare de functionare.

“Din cele 353 de gradinite cu program normal in Dolj, doar 26 au autorizatie de functionare, iar 327 nu au autorizatie de functionare din diverse motive. Unele necesita igienizari, iar altele nu au alimentare cu apa in mod curent, nu au grupuri sanitare, nu au centrale si asa mai departe. In cele mai multe gradinite, focul se face cu sobe de teracota, cu lemne”, a declarat vicepresedintele CJ Dolj.

Dan Mogos a afirmat ca in ceea ce priveste gradinitele cu program prelungit situatia s-a mai imbunatatit fata de anul precedent, astfel ca, din cele 35 de gradinite cu program prelungit, 25 au autorizatie, fata de noua cate aveau anul trecut.

“Din cele 764 de unitati de invatamant, peste 80%, respectiv 628, nu detin autorizatii sanitare de functionare. Numarul total al scolilor din judet este 337, dintre care 53 au autorizatie, iar 284 nu au autorizatie. Daca e sa privim partea plina a paharului, inregistram un numar de 24 de scoli care au primit autorizatie in plus fata de anul trecut. De asemenea, din cele 39 de licee, 32 au autorizatie si sapte nu au autorizatie de functionare. Numarul lor este in scadere”, a spus Dan Mogos.

Vicepresedintele CJ Dolj sustine ca primarii localitatilor in care unitatile de invatamant nu au autorizatie de functionare pot solicita fonduri in acest sens la rectificarea de buget.