Inscrierea la Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca incepe pe 29 august

Inscrierile pentru examenul de admitere la Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (AMGD) vor avea loc in perioada 29 august – 2 septembrie, pentru cele 178 de locuri subventionate de la bugetul de stat.
La Facultatea de Interpretare Muzicala sunt 65 de locuri subventionate de la buget, la Arta Scenica – 23, in timp ce la Facultatea Teoretica se va organiza concurs pentru 50 de locuri. Pentru Facultatea de Muzica din Piatra-Neamt, deschisa de AMGD in urma cu zece ani, cu specializarile interpretare la instrumente cu coarde, percutie, pian, canto si pedagogie muzicala, inscrierile se fac intre 8 si 10 septembrie, pentru cele 30 de locuri bugetate.

“AMGD este o institutie cu traditie, patronul nostru fiind prestigiosul muzicolog Gheorghe Dima care a pus bazele invatamantului muzical in limba romana. Regasim in activitatea actuala a institutiei, ca si in cea din deceniile trecute, principalele directii ale activitatii lui Gheorghe Dima care a renuntat la o cariera de solist in Germania, pentru a se intoarce in tara si a se ocupa de formarea tinerelor generatii de muzicieni”, a declarat conferentiar universitar dr. Elena Chircev, secretarul stiintific al Senatului.

Pregatirea in domeniul artistic necesita timp mai indelungat de studiu, sustine conferentiarul Elena Chircev, adaugand ca la Facultatea Teoretica studiile au ramas de patru ani, pentru ca in trei ani nu se poate forma un dirijor, un compozitor sau un muzicolog. In anul 1971, la AMGD, s-a acordat pentru prima data in Romania, titlul stiintific de Doctor in Muzicologie, subliniaza Elena Chircev.

De-a lungul timpului, AMGD a format instrumentisti de valoare, laureati ai unor mari competitii nationale si internationale. In fiecare an, Academia are bursieri la Universitatea din Oldenburg (Germania). Absolventi ai AMGD au obtinut burse la Wiener Meisterkurse (Austria). Clasa de orga a Academiei a fost invitata in acest an pentru un program muzical la Amsterdam.

Una dintre cele mai importante manifestari ale AMGD este Festivalul Mozart, care are loc, traditional, in luna decembrie a fiecarui an. Formatiile instrumentale si corale reprezentative ale Academiei – Collegium Musicum Academicum, Ars Nova, Ansamblul de percutie, Capella Transylvanica, Antifonia, Ansamblul clasei de opera -, au obtinut o larga recunoastere nationala si internationala.

Din 1998, AMGD a fost acceptata in programul SOCRATES, cu ramura sa ERASMUS pentru invatamantul superior. Academia clujeana de muzica este membra a mai multor asociatii universitare precum Asociatia Europeana a Universitatilor (European University Association – EUA), din 1996, si a Asociatiei Conservatoarelor, Academiilor de Muzica si Scoliilor Superioare de Muzica din Europa (The European Association of Conservatoires – AEC), din 2003, fapt ce asigura alinierea programei universitare la standardele europene, colaborarea cu alte institutii similare si obtinerea acreditarii internationale.