Conservatorii insista pentru legiferarea obligativitatii de studiere a limbii romane in scoli

Reprezentantii Partidului Conservator declara ca vor repune pe rolul procedurilor parlamentare, in septembrie, proiectul legislativ care prevede obligativitatea studierii limbii romane in toate scolile din Romania.
Reprezentantii PC lucreaza la unele amendamente astfel incat si examenele care se vor da pe teritoriul tarii, inclusiv cele pentru ocuparea unui post si pentru permisul de conducere, sa se desfasoare in limba romana.

„Sunt tari care nu iti acorda cetatenia pana nu dai examen de limba, sa dovedesti ca stii limba tarii a carei cetatenie o doresti. Mi se pare normal, mi se pare o obligatie fireasca si care tine de demnitatea nationala, ca toti cetatenii romani sa cunoasca limba romana, toti cetatenii romani sa poata studia limba romana pe manuale de limba romana, in scolile din Romania”, a declarat purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca.

Proiectul legislativ initial al conservatorilor a trecut de Camera Deputatilor si a fost blocat la Senat. Proiectul de lege prevedea ca, in situatia in care exista copii care nu cunosc foarte bine limba romana, acestia sa aiba dreptul la un an pregatitor, in asa fel incat sa deprinda limba romana si sa poata sa invete de pe manuale de limba romana.