Profesorii romani de la UMF Targu Mures sustin ca sunt discriminati

Profesorii romani de la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures au reclamat faptul ca se simt discriminati fata de colegii lor maghiari, intrucat nu pot preda la sectia maghiara, iar la examene pe posturi, colegii lor maghiari au intaietate.
“Daca la examenele de promovare a cadrelor didactice candideaza un roman si un maghiar, se accepta dosarul celui din urma. Ar fi bine de stiut ce se prefera: studentul sa invete de la un cadru didactic bine pregatit, sau la unul cu aceeasi etnie ca a studentului. Viitorii medici ar trebui sa stapaneasca bine cunostintele medicale, nu cele de limba”, au sustinut profesorii.

Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, nu a dorit sa comenteze sesizarea si a precizat ca nu se poate amesteca in problemele interne ale universitatii, ca urmare a autonomiei universitare.

Rectorul UMF Targu Mures, prof.univ.dr. Constantin Copotoiu, a precizat la randul sau ca situatia este reala. “Este o intelegere, la nivel de universitate. Din lipsa de cadre au fost situatii cand cadrele didactice maghiare predau la sectia romana si invers. Este adevarat ca mai multi maghiari predau la sectia romana, invers mai putin. In politica UMF, atunci cand se scot posturi la concurs am spus sa se specifice pentru ce limba doresc. Pentru ca avem, din partea studentilor, poate pusi de altii sau nu, dirijati sau nu, plangeri ca, cei care predau la sectia romana nu cunosc bine limba, iar ei nu inteleg ce se preda. La fel si la sectia maghiara referitor la cadrele romane”, a subliniat dr. Copotoiu.