Taxele mici de scolarizare atrag studentii straini la Universitatea din Oradea

Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, tot mai multi cetateni din UE vin sa se inscrie la una dintre facultatile oradene.
Aceasta pentru ca Legea 316/2006 le permite strainilor sa fie tratati asemenea studentilor romani, deci sa li se aplice aceleasi taxe de scolarizare ca romanilor. Nici studentii straini din alte tari non-euro nu ocolesc Universitatea din Oradea. Pentru 300 sau 400 de dolari pe luna, ei pot primi o diploma de studii recunoscuta in tara lor si nu numai.

Numarul studentilor straini care au fost inscrisi la Universitatea din Oradea in anul 2007/2008 atinge cifra de 700. Inscrierile la facultate, pentru studentii straini, in anul universitar viitor se mai fac pana la sfarsitul acestei luni, dar pana acum s-au depus 202 dosare. Acestea sunt doar solicitarile inregistrate la Oradea, pentru ca ei se mai pot inscrie direct la Ministerul Educatiei, care trebuie totodata sa le acorde si avizul de studiu.

“Anul acesta s-a constatat o crestere fara precedent a numarului de dosare ale cetatenilor straini. Cei mai multi, in proportie de 90%, au optat pentru Medicina, restul pentru Facultatea de Istorie Geografie si Relatii Internationale si Stiinte Economice”, a declarat Olimpia Popoviciu, purtator de cuvant al universitatii.

Spre deosebire de europeni, studentii din alte tari decat cele europene trebuie sa achite taxele de scolarizare pe un an intreg, taxa lunara fiind stabilita de fiecare facultate in parte, situandu-se intre 360 de dolari (la Medicina) si 470 de dolari (la Facultatea de Muzica).