Semnal editorial: “Lectii de matematica pentru dezvoltarea gandirii critice”

Cartea este scrisa de Ariana Vacaretu si propune profesorilor de matematica din gimnaziu si liceu, precum si studentilor de la facultatile de profil ce frecventeaza modulul de formare in psihopedagogie si metodica exemple de buna practica in organizarea si desfasurarea lectiilor de matematica.
Sunt oferite exemple de lectii (din curriculumul national) pentru: invatarea matematicii cu ajutorul textelor matematice; invatarea prin cooperare; intelegerea conceptelor matematice prin utilizarea strategiilor de scriere; intelegerea proceselor matematice prin intermediul strategiilor de lectura si scriere. Asemenea exemple de lectii sunt insotite de: descrierea unui mare numar de metode active de invatare ce pot fi folosite cu succes in lectiile de matematica; sugestii de planificare a lectiilor insotite de exemple; sugestii de evaluare a invatarii insotite de exemple de instrumente si criterii de evaluare, ce pot fi utilizate sau adaptate necesitatilor de la clasa. Lucrarea este structurata in 4 mari capitole.

In primul dintre acestea – Principiile invatarii active si ale dezvoltarii gandirii critice – este prezentat modelul teoretic ce sta la baza proiectarii tuturor lectiilor de matematica cuprinse in acest ghid. Capitolul al doilea – Metode si strategii de predare si invatare pentru studiul matematicii – contine modele de lectii realizate cu ajutorul metodelor de predare / invatare specifice gandirii critice si invatarii active. Capitolul al treilea – Proiectarea lectiei si evaluarea – prezinta cateva idei despre proiectare si evaluare didactica aplicate in programul Lectura si Scrierea pentru Dezvoltarea Gandirii Critice. In fine, capitolul al patrulea – Invatarea prin studiul matematicii – ofera o viziune transcurriculara asupra subiectului abordat, precum si exemple, respectiv sugestii de utilizare a matematicii in situatii concrete din viata cotidiana.

Cartea costa 25 de lei si poate fi comandata direct de la autoare, la adresa de e-mail ariana.vacaretu@vimore.com.