Olimpicii clujeni au fost premiati in cadrul “Saptamanii Excelentei in Educatie si Cercetare”

Elevii medaliati la Olimpiadele nationale si internationale desfasurate in anul scolar 2007-2008, precum si profesorii care i-au pregatit au fost premiati, pe 24 septembrie, in cadrul unei festivitati care a avut loc in Sala Auditorium Maximum a Universitatii ”Babes-Bolyai”. Pe scena salii Auditorium Maximum au urcat 220 de elevi olimpici din clasele V- XIII si 178 de profesori, carora le-au fost inmanate diplome si flori.
In deschiderea festivitatii, prefectul judetului Cluj, Calin Platon, a citit mesajul adresat de premierul Calin Popescu-Tariceanu elevilor medaliati la olimpiadele nationale si internationale, precum si profesorilor care i-au pregatit. Rectorul Universitatii Tehnice (UT), prof. dr. ing. Radu Munteanu, a salutat initiativa guvernamentala de premiere a elitei scolare. “Nu este usor sa vorbesti astazi, in fata elitei din aceasta sala. In scolile clujene studiaza elevi si predau cadre didactice de performanta. Am fost impresionat cand am primit invitatia de a participa si a vorbi la aceasta festivitate. Cel mai important lucru este sa-i pretuim pe cei care merita”, a spus rectorul Radu Munteanu.

Inspectorul scolar general Hadrian Virgil Arion a evidentiat ca “este pentru prima data cand Guvernul Romaniei face un gest deosebit, declarand o saptamana intreaga a excelentei in educatie si cercetare, cand elevii si profesorii cu rezultate deosebite se afla in atentia intregii tari”. El a adaugat ca pana acum, elevii nostri au fost apreciati mai mult peste hotare si a venit momentul sa fie respectati si apreciati si acasa.

Profesorul de limba latina Alexandru Dudau de la Liceul “Gheorghe Sincai” s-a declarat onorat sa vorbeasca in numele unui grup privilegiat prin sansa de a lucra cu tineri cu un potential intelectual si creativ exceptional, adica tinerii olimpici. El a comparat relatia profesor-elev cu cea dintre un regizor si filmul pe care il realizeaza cu actori de succes. “Lectia utilitatii invatarii performante ne-o ofera state cu sisteme educationale bine puse la punct. In tarile occidentale, elevii cu performante sunt incurajati sistematic pentru a studia in domeniul de care sunt cel mai apropiati”, a subliniat Alexandru Dudau.