Salariile profesorilor ar putea creste cu 50%

profesoara.jpgSalariile profesorilor ar putea creste de la 1 octombrie cu aproape 50%, in urma unui amendament aprobat de catre deputatii din comisiile de invatamant si de munca la Ordonanta de Guvern care stabileste salarizarea cadrelor didactice si a personalului din invatamant pentru acest an, a declarat deputatul Gheorghe Barbu (PD-L), presedintele Comisiei pentru munca si protectie sociala.

Fost ministru al Muncii, Barbu a explicat ca amendamentul a fost sustinut de deputatii PD-L si PSD din cele doua comisii si se refera la cresterea valorii de referinta luata in calcul pentru stabilirea salariilor profesorilor atat din invatamantul preuniversitar, cat si din cel universitar.
Noua valoare de referinta a fost stabilita la 400 lei, fata de 258 lei cat este prevazut in Ordonanta de Guvern 15/2008 pentru invatamantul preuniversitar si de 297 lei pentru invatamantul universitar.

“Aceasta inseamna o crestere (de salariu, n.red) de aproximativ 50 la suta pentru un profesor din invatamantul preuniversitar. Motivatia principala pe care o avem este ca toate partidele politice, toti stim, ca educatia este un sistem prioritar. Daca este prioritar, asa cum s-au alocat resurse pentru infrastructura si s-a ajuns la 8 miliarde de euro, atunci corect este sa-i tratam si pe profesori in mod corespunzator cu statutul lor profesional”, a aratat deputatul Gheorghe Barbu.

Ordonanta de Guvern nr.15/2008, la care a facut referire presedintele Comisiei de munca, urmeaza sa fie dezbatuta in Camera Deputatilor. Potrivit parlamentarului democrat-liberal, invatamantul romanesc “sufera din punct de vedere calitativ” in comparatie cu alte tari europene. Barbu a exemplificat prin date statistice care arata ca Romania se afla pe locul 36 din 45 de tari la gradul de insusire a cunostintelor minimale de catre tinerii pana in 15 ani, deputatul PD-L adaugand ca un sfert dintre elevii de la sate nu reusesc sa termine liceul.

“Se dovedeste astfel ca invatamantul are mult de suferit din punct de vedere calitativ. Singurii care-l pot aduce la nivelul asteptat de Romania, de economia romaneasca, de evolutia tehnologiei de acum sunt profesorii. De aceea, cred ca ei trebuie platiti in mod corespunzator pentru ca dumnealor sa se ocupe, in mod special, de pregatirea de calitate a tinerilor”, a adaugat deputatul Gheorghe Barbu. De proiectul de lege care vizeaza cresterea salariilor cadrelor didactice vor beneficia 400.000 de persoane, a aratat Barbu.