Situatia votului din Parlament a fost principalul motiv de demitere a lui Cristian Adomnitei

adomnitei_cristian_.jpgPremierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca a decis sa il demita din functie pe ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, pentru ca acesta nu a stiut sa gestioneze situatia din Parlament privind propunerea de majorare cu 50% a salariilor profesorilor, dar considera ca nu este ”vina exclusiva” a acestuia.

“O serie de lucruri care s-au acumulat in ultimul timp m-au facut sa iau aceasta decizie. Fara indoiala, ministrul Educatiei avea responsabilitate in prevenirea si gestionarea situatiei legate de cresterile salariale necontrolate si iresponsabile din Parlament. Este obligatia ministrului de resort sa monitorizeze dezbaterile din comisiile parlamentare, sa fie prezent la aceste dezbateri, el sau ministrul pentru relatia cu Parlamentul, sa evite derapajele de acest fel”, a precizat Tariceanu.

El a reamintit ca gestul demiterii ministrului Educatiei este si ”un avertisment foarte serios” pentru secretarii de stat din MEC. “A existat o gestionare foarte proasta a intregului moment si rezultatul l-am vazut cu totii. O astfel de lege, odata adoptata, creeaza asteptari. Nu au sustenabilitate economica, dar au generat o asteptare din partea celor vizati si este fara indoiala vina ministrului, intr-o masura apreciabila, nu exclusiva. Pentru astfel de greseli trebuie anumite responsabilitati stabilite foarte clar”, a precizat el.

Tariceanu a negat, insa, ca la baza deciziei sale s-a fi aflat si faptul ca ministrul Educatiei a folosit un elicopter al MIRA pentru a se deplasa la propria nunta. ”N-as spune ca avut un rol. Nu acesta a fost elementul determinant. Dar, sigur, ca mi se pare inacceptabil, chiar daca explicatiile pe care le-am primit ar avea o anumita logica. Mi-a spus ca nu a plecat la nunta cu elicopterul, ca mergea ministrul David. Chestiunile acestea le pot intelege, dar sunt convins ca opinia publica nu este dispusa sa le accepte”, a afirmat Tariceanu. Premierul a subliniat ca o pondere importanta in decizia sa a fost situatia de la Parlament (adoptarea legii de majorare cu 50% a salariilor cadrelor didactice – n.r.), care a fost scapata de sub control.