Traian Basescu: “Sa nu comparam profesorii cu Loganuri de 70.000 de euro”

basescu_2008.jpgPresedintele Traian Basescu si-a exprimat speranta ca in dezbaterea publica nu se vor face comparatii intre profesori si Logan-urile de 70.000 de euro, profesori si banii cheltuiti pe studii la EADS sau intre salariile dascalilor si cele ale directorilor de agentii guvernamentale.

“As vrea, insa, sa comparam salariile profesorilor cu alte categorii profesionale. Dezbaterea din ultimele zile a mers pe ideea ca profesorii, dintr-o data, au luat-o inainte. Eu nu judec daca la alte categorii profesionale salariile sunt suficiente sau nu. Subliniez, insa, nedreptatea facuta profesorilor prin acea abordare”, a spus Basescu.

In context, el a aratat ca prin vointa Guvernului si a Parlamentului au crescut foarte mult salariile diplomatilor, ale judecatorilor, precum si cele ale angajatilor din sistemul militar. “Toate aceste categorii au salarii rezonabile. Nu spun ca este suficient, dar anul trecut prin ordonante de urgenta au fost doua cresteri consistente in sistemul sanitar. Atunci, de ce profesorii ar trebui sa ramana cu salariul plafonat, cand exista o lege votata in unanimitate votata in Parlament, cand exista un act al Curtii Constitutionale, care spune ca legea este perfect constitutionala”, s-a intrebat presedintele.

El a precizat ca in calitate de sef al statului nu poate intra “in jocuri de genul Logan-uri contra profesori”. “Optiunea mea este unica, nu am de ales aici, sunt pentru cresterea salariilor la profesori. Asta ca sa nu vorbim ca zilele trecute s-au gasit doua miliarde de lei pentru administratiile locale, bani indreptati preponderent spre clientela politica, care parte din ei trebuie sa se intoarca inapoi convertiti in campania electorala, dar nu gasim bani pentru profesori”, a spus Basescu.

El a declarat ca “nu putem sa ramanem in demagogie” din acest punct de vedere, adaugand ca obiectivul major in acest moment, dupa ce doi ani de zile efortul a fost pe investitii, este sa se stimuleze apropierea de sistemul de educatie a absolventilor valorosi de universitati. Potrivit lui Basescu, cu 700 de lei pentru un profesor incepator si cu 1.800 pentru un profesor cu gradul intai, nu se va putea apropia nimeni cu incredere de domeniul invatamantului.

Presedintele Traian Basescu a anuntat pe 24 octombrie, la Palatul Cotroceni, ca a promulgat Legea privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice. Seful statului a precizat ca a promulgat aceasta lege deoarece este conforma cu legea fundamentala, asa cum au stabilit si judecatorii Curtii Constitutionale, respecta obligatiile internationale asumate de Romania in domeniul educatiei, fiind in concordanta cu Strategia de la Lisabona si este oportuna in contextul in care toata clasa politica a semnat Pactul National pentru Educatie, initiat de Presedintie. Presedintele Basescu s-a intalnit, in cursul diminetii de vineri, cu liderii federatiilor sindicale din invatamant. Sindicatele din invatamant si-au asumat strategia de modernizare a educatiei, reprezentantii acestora semnand, in prezenta presedintelui Basescu, un acord in acest sens.