ANOSR si USR sustin marirea salariilor profesorilor debutanti

haj_cezar_.jpgAlianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) nu este de acord cu majorarea cu 50% a salariilor tuturor profesorilor, neconditionat, a declarat presedintele organizatiei, Cezar Haj.

El a tinut sa precizeze ca sustine marirea semnificativa a salariilor profesorilor debutanti, a asistentilor, preparatorilor si a altor categorii de profesori cu salarii mici.

“De altfel, consideram ca aceasta este una dintre principalele forme prin care se poate incuraja accesul in invatamant a tinerilor performanti, care in clipa de fata nu au vreo motivare reala de a intra in invatamant, comparativ cu oportunitatile existente in mediul privat”, a spus liderul ANOSR.

In opinia reprezentantului ANOSR, majorarea cu 50% a salariilor tuturor profesorilor nu incurajeaza performanta reala si nu stimuleaza cu nimic producerea de schimbari in universitati. “ANOSR considera ca, in clipa de fata, nivelul de calitate din invatamant este foarte scazut, iar majorarea neconditionata a salariilor neconditionata de criterii de performanta inseamna irosirea unei ocazii valoroase de crestere a ponderii indicilor calitativi in salarizarea cadrelor didactice. Majorarea salariilor cu un procent foarte ridicat va atrage dupa sine un efort financiar crescut din partea universitatilor, fapt ce va determina o crestere accentuata a taxelor de scolarizare pentru studentii care invata pe locurile nebugetate ale universitatilor” – a explicat Haj.

Liderul ANOSR a aratat ca prin cresterea salariilor cu 50% pentru toti profesorii “se creeaza o lege speciala” privind salariile profesorilor, in timp ce legislatia care reglementeaza bursele este “incalcata permanent”.

La randul sau, presedintele Uniunii Studentilor din Romania, George Paduraru, a declarat ca organizatia pe care o reprezinta sustine cresterea salariilor profesorilor, mai ales ale celor debutanti, ale asistentilor, preparatorilor si altor categorii de profesori cu salarii mici. “Suntem constienti ca multe dintre salariile profesorilor sunt foarte mici si credem ca exista bani pentru majorari. Vrem ca majorarile salariale sa scada progresiv pana la profesorii cu grade mari si cei universitari, intrucat nu este nevoie de mariri pentru acestia. Vom sustine demersul profesorilor, dar nu stim inca daca vom fi alaturi de acestia in strada”, a afirmat Paduraru.