Rectorul UVVG Arad sustine ca facultatea nu a eliberat diplome false

ardelean_aurel_.jpgUniversitatea de Vest “Vasile Goldis” din Arad este una dintre cele 13 institutii de invatamant superior cu profil medical ce functioneaza la nivel national, la care Ministerul Educatiei si Cercetarii a declansat controale, dupa ce autoritatile din Italia au descoperit ca in peninsula lucrau ca medici stomatologi, oameni care au obtinut ilegal diplome in Romania.

Privitor la cele de mai sus, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul UVVG Arad, a declarat ca, in perioada 12 – 16 mai 2008, o comisie alcatuita din reprezentanti ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (din partea Directiei Generale Strategii si Programe Universitare, ai Departamentului de Control al Ministrului si ai Directiei Generale Relatii Internationale si Afaceri Europene) au derulat la institutie un control, care a vizat toate aspectele legate de scolarizarea studentilor straini.

“In raportul intocmit de catre comisie, in urma desfasurarii controlului, s-a constatat ca scolarizarea studentilor straini in cadrul UVVG Arad se realizeaza cu respectarea legislatiei specifice in vigoare (OMEC nr. 4501/2003, Ordonanta Guvernului nr. 13/1993)”, a sustinut rectorul Aurel Ardelean.

Potrivit sursei citate, toti studentii straini inmatriculati la universitatea aradeana, au in dosarul personal toate actele obligatorii pentru scolarizare, scrisoarea de acceptare la studii eliberata de M.E.C.T. si certificatul de competenta lingvistica, acordat in urma sustinerii unui examen de verificare a cunostintelor de limba romana.

Rectorul Aurel Ardelean a precizat ca, de la infiintare si pana anul 2006, UVVG nu a eliberat diplome de absolvire pentru studentii italieni; singurul absolvent cetatean italian, al specializarii stomatologie, a sustinut examenul de licenta in sesiunea septembrie 2007. Comisia de control, careia i-au fost puse la dispozitie copii xerografiate ale cataloagelor de examen, registrului matricol, jurnalelor de prezenta, cataloagele probelor examenului de licenta, precum si copie a lucrarii de diploma ale acestui student italian, a verificat si a constatat ca s-au respectat in totalitate prevederile legale referitoare la inmatricularea si scolarizarea lui, precum si modul de finalizare al studiilor.

“Prezenta zilnica a tuturor studentilor, inclusiv a celor italieni, inmatriculati in prezent in universitatea noastra, se realizeaza prin jurnalele de prezenta ale cadrelor didactice, studentii italieni fiind cuprinsi in grupe comune cu studentii romani”, a mai adaugat rectorul UVVG Arad. La finele saptamanii trecute, in mass-media centrala au aparut o serie de articole cu privire la modul in care unele facultati de medicina din Romania ar scolarizat studenti italieni, carora le-ar fi eliberat diplome false, intre acestea fiind nominalizata si facultatea de profil din cadrul UVVG Arad.