Prefectul de Suceava pune frigul din scoli pe seama ISJ

doroftei_ovidiu.jpgPrefectul de Suceava, Ovidiu Doroftei, a criticat conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Suceava pentru modul in care se implica in asigurarea conditiilor de invatare in unitatile de invatamant din judet.

Doroftei a spus ca in prezent sunt cateva sute de copii, in scolile din Stirbat si Voivodeasa, care invata in frig.

Prefectul a spus ca la Stirbat directorul scolii, in calitate de ordonator tertiar de credite, a contractat, conform Legii achizitiilor publice, o firma din Vrancea pentru realizarea lucrarilor de reabilitare a unitatii de invatamant, la valoarea de 770.000 de lei. Totodata, Doroftei a spus ca, in conformitate cu aceeasi lege a achizitiilor publice, la doua saptamani dupa semnarea contractului, s-a incheiat un prim act aditional pentru o valoare de aproape 100.000 de lei, urmand ca peste doua luni sa se incheie, pe o valoare de aproape 300.000 de lei, un al doilea act aditional, iar copiii de la clasele I-IV stau si in prezent in frig. Potrivit prefectului, firma contractata a distrus cele sapte sobe din scoala, doar doua fiind valorificate, avand in vedere ca obligatiile contractuale prevedeau si instalarea unui sistem de incalzire, lucrare neefectuata nici in prezent.

O alta problema identificata de un control al prefecturii este aceea a perioadei de derulare a contractului de opt luni, respectiv 9 noiembrie 2007-9 iunie 2008, la sfarsitul lunii noiembrie 2008 lucrarile inca nefiind finalizate, iar peste 150 de copii au fost trimisi in cursul zilei de luni acasa deoarece era prea frig in clase pentru a se desfasura actul didactic. Totodata, prefectul a solicitat responsabilului cu investitiile din cadrul ISJ Suceava, Stefan Vaideanu, o informare scrisa cu privire la stadiul lucrarilor de la scoala Stirbat.

De asemenea, prefectul a precizat ca Vaideanu ”a fortat limita legii”, facand parte din Comisia de licitatie pentru contractarea acestor lucrari, iar in prezent este diriginte de santier pentru aceasta scoala. Referindu-se la scoala din Voivodeasa, prefectul s-a aratat foarte dezamagit de faptul ca acolo elevii stau in frig, deoarece inspectorul general al ISJ Suceava, Petru Carcalete, refuza angajarea unui fochist pentru centrala termica instalata dupa reabilitarea scolii. Prefectul a spus ca va lua toate masurile astfel incat toti copiii din judetul Suceava sa mearga la scoala si sa urmeze cursurile in conditii normale.

Pe de alta parte, Petru Carcalete a spus ca prefectul ”nu stie pe ce lume traieste” si ”bate campii”, deoarece investitiile la scolile respective se fac printr-un proiect mai vechi finantat de Banca Mondiala, iar ISJ Suceava nu are nicio responsabilitate, banii nefiind derulati prin institutia de invatamant. ”Prefectul habar nu are cum se fac si se deruleaza investitiile. El este doar un instrument al fostului prefect Baisanu”, a spus Carcalete.