Fond de dezvoltare pentru universitatile romanesti

amfiteatru-studenti.jpgGuvernul a adoptat, in sedinta de pe 25 noiembrie, o Ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea invatamantului nr. 84/1995. Documentul stipuleaza constituirea unui fond de dezvoltare institutionala pentru institutiile de invatamant superior acreditate din Romania in vederea stimularii competitivitatii in domeniul universitar.

Fondul are menirea de a sprijini un numar limitat de universitati cu potential de excelenta dovedit si cu sanse de a intra in elita universitatilor mondiale. Acest fond este la dispozitia conducerii institutiilor de invatamant superior, ce are putere de decizie asupra utilizarii lui. Alocarea resurselor se face dupa criterii competitive, stabilite de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Metodologia de alocare si utilizare a fondului de dezvoltare institutionala de finantare prin competitie se aproba printr-o hotarare a Guvernului ce va fi emisa in termen de 3 luni de la data publicarii prezentei Ordonante de urgenta in Monitorul Oficial al Romaniei. Finantarea institutiilor de invatamant superior acreditate din fondul de dezvoltare institutionala se face de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

In acest moment, criteriile de finantare a institutiilor de invatamant superior acreditate din Romania sunt legate preponderent de numarul de studenti echivalenti. Prin noile reglementari, MECT doreste sa sprijine dezvoltarea universitatilor pentru atingerea performantelor in vederea includerii universitatilor romanesti in topurile internationale.