Campusurile universitatii iesene “Al.I. Cuza” vor fi supravegheate cu camere video

isan_vasile_.jpgRectorul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Vasile Isan, a declarat ca in campusuri vor fi din nou paznici si, de asemenea, acestea vor fi supravegheate prin camere video.

Potrivit rectorului, agentii de paza de la firmele de securitate vor lasa din nou loc paznicilor in campusurile Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”, incepand din luna decembrie.

Conducerea Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” a hotarat ca, dupa expirarea contractelor incheiate cu firme de paza pentru asigurarea securitatii in camine si campusuri, sa angajeze paznici pentru toate caminele. Primele camine la care vor reveni paznicii universitatii sunt cele din campusul Targusor Copou, unde contractul cu firma de paza Astra a incetat la 1 decembrie. Vor urma cele din campusul Codrescu, unde in prezent paza este asigurata de Security Force, al carei contract va inceta la data de 1 ianuarie.

Universitatea a recurs la aceasta masura dupa ce studentii si administratia si-au exprimat nemultumirea in ceea ce priveste comportamentul si serviciile agentilor de paza. De asemenea, un alt motiv important a fost acela ca firmele isi schimbau angajatii prea frecvent. Din punct de vedere financiar, costurile suportate de universitate pentru paza campusurilor vor ramane aproximativ aceleasi. Astfel, daca prin firma de paza o ora de supraveghere ajungea la 5,8 lei pe ora, fara TVA, Universitatea va cheltui, prin noul sistem, 5,9 lei pe ora.

De asemenea, masurile de securitate in campus vor fi intarite prin amplasarea de camere video – deocamdata in campusurile Targusor Copou si Codrescu. Acestea urmeaza sa fie amplasate in spatiile publice din interiorul caminelor (holuri, scari, oficii, sala de lectura), precum si in exteriorul acestora. In caminele C1 si C2 vor fi instalate 8.896 de camere iar in caminele din campusul Codrescu – 88 de camere, cu precadere in exterior. Valoarea contractelor de supraveghere video se ridica la 400.000 pentru Targusor Copou si 700.000 pentru campusul Codrescu. Camerele video au fost instalate in camine in urma unor recomandari de la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, precum si in urma cererii studentilor reprezentanti in conducerea universitatii.