Trei candidaturi pentru sefia Facultatii de Medicina Oradea

Trei profesori universitari si-au depus candidatura pentru a participa la alegerea decanului Facultatii de Medicina si Farmacie (FMF) din Universitatea Oradea.

Cei trei sunt prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu, prof. univ. dr. Gavril Cornutiu si prof. univ. dr. Mircea Ifrim. Acesta din urma, fost decan al FMF Oradea, si-a inscris candidatura, in mod neasteptat, in ultima zi de depunere.

Metodologia de organizare si desfasurare a alegerilor pentru structurile si functiile de conducere la Universitatea din Oradea prevede ca pentru functiile de sef de catedra, director de departament, decan, rector, candidatura se anunta public cu minimum 15 zile inainte de data alegerilor si este insotita de curriculum vitae si program managerial. Programele manageriale ale candidatilor vor fi afisate la avizierul Facultatii de Medicina si Farmacie din Oradea. Concursul va fi organizat pe 17 decembrie de la ora 13,00, la sediul Facultatii de Medicina si Farmacie.

Consiliul Facultatii de medicina, alcatuit din 69 de membri, va alege decanul prin vot direct si secret. Candidatii care obtin majoritatea voturilor “pentru” din numarul total al membrilor cu drept de vot prezenti sunt declarati alesi. In cazul in care nu se obtine aceasta majoritate se organizeaza al doilea tur de scrutin pentru primii doi candidati care au obtinut cel mai mare numar de voturi “pentru”. Scrutinul se poate repeta pana cand unul din cei doi candidati obtine majoritatea stipulata mai sus.

Chirurgul Adrian Maghiar si-a dat demisia din functia de decan al Facultatii de Medicina si Farmacie Oradea, in data de 17 noiembrie 2008, fara a preciza motivul, dar, se stie, pentru a pune capat speculatiilor si acuzelor grave din partea unor persoane si in special a dr. Mircea Ifrim, primul decan al FMF Oradea, care a facut afirmatii calomnioase la adresa lui cu cateva zile inainte pe un post de televiziune central. Dr. Adrian Maghiar, alaturi de fratele sau, Teodor Maghiar, si alti doi medici oradeni au deschis la Oradea, dupa 9 ani de eforturi, cel mai mare spital privat din Romania, Spitalul “Pelican”, luand un credit de peste 15 milioane de euro de la BCR.