ARACIS anunta ca toate universitatiile vor fi evaluate in perioada 2009-2012

Toate institutiile de invatamant superior din Romania vor fi evaluate din punctul de vedere al calitatii educatiei in perioada 2009-2012, se arata intr-un comunicat al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS).

In cadrul evaluarii se va urmari in mod special modul de indeplinirea a standardelor care definesc nivelul de realizare a activitatii de educatie in domeniul de calitate “Capacitate institutionala”, care include integritatea academica.

Potrivit agentiei, toate institutiile de invatamant superior, de stat si private, trebuie sa aiba un cod al eticii si integritatii academice prin care apara valorile libertatii academice, autonomiei universitare si integritatii etice si sa dispuna de practici si mecanisme clare pentru aplicarea codului, respectiv masuri de sanctionare a celor care il incalca, indiferent de pozitia pe care o ocupa in universitatea respectiva. Conform indicatorilor de performanta, institutia de invatamant superior, de stat sau privata, trebuie sa controleze si sa poata face dovada aplicarii acestor practici si mecanisme si sa faca publice rezultatele acestui control.

Potrivit comunicatului, ARACIS ia in considerare, in procesul de evaluare institutionala, pe langa rezultatele aplicarii procedurilor proprii de evaluare, toate informatiile publice verificabile si semnalele din mass-media care se refera la aspectele calitatii, educatiei si eticii. In cadrul activitatilor de evaluare externa a calitatii educatiei la nivel institutional, pe care ARACIS le-a desfasurat in perioada 2006 – 2008, aceste aspecte au fost urmarite, impreuna cu celelalte obiective ale evaluarii, intr-un numar de 13 universitati de stat si patru particulare acreditate. ARACIS, ca institutie autonoma de interes public, isi desfasoara activitatea in conformitate cu prevederile legale nefiind insa o institutie abilitata sa aplice sanctiuni.