Institutul limbii romane de la Cluj-Napoca are menire europeana

ilr-le.jpgInstitutul limbii romane ca limba europeana (ILR-LE) din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca sprijina universitatile straine, cu care universitatea clujeana are relatii de cooperare, in elaborarea cursurilor si a materialelor didactice de limba romana ca limba straina si propune, totodata, programe de colaborare didactica si de cercetare cu si pentru romanii din afara tarii, declara Victoria Moldovan, directorul ILR-LE.
Determinantul “europeana”, prezent in denumirea institutului, vizeaza, pe de o parte, promovarea cunoasterii limbii romane in afara granitelor, iar pe de alta parte consolidarea si cultivarea limbii romane in interiorul tarii.

“ILR-LE isi propune sa faca mai mult pentru cunoasterea limbii romane. Nu avem obiective spectaculoase, ci dorim ca actiunile noastre sa fie constante, relevante si adecvate publicului tinta ales. In ce priveste promovare imaginii Romanei in afara granitelor, ILR-LE colaboreaza cu institutii europene de profil lingvistic, cu universitati sau cu asociatii ale romanilor de pretutindeni si, bineinteles, cu institutiile nationale cu atributii in domeniu, respectiv cu Institutul Limbii Romane , organism de specialitate aflat in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii si Tineretului si cu Institutul Cultural Roman”, spune Victoria Moldovan.

Potrivit directorului ILR-LE, scopul institutiei este sa ofere servicii lingvistice de inalta calificare si de calitate in domeniul limbii romane mai multor categorii de public, fie din tara, fie din strainatate. In acelasi timp, ILR-LE valorifica potentialul stiintific din domeniu pentru ca UBB sa devina un centru de atractie si de interes pentru toti romanistii. Victoria Moldovan mai spune ca pe coordonata externa, ILR-LE asuma initiative de colaborarea cu organismele de profil ale Consiliului Europei, cum ar fi Centrul European pentru Limbi Moderne de la Graz sau Uniunea Latina, in vederea promovarii limbii romane. Pentru 2009, ILR-LE isi propune, pe coordonata interna, promovarea de proiecte in domeniul educatiei lingvistice, destinate publicului larg, prin actiuni concrete, convergente, de anvergura nationala – impreuna cu Catedra de limba romana a Facultatii de Liter, cu Institutul de lingvistica “Sextil Puscariu”, si in colaborare cu Academia Romana si MECT. In urmatorul an, activitatea institutului va fi orientata spre proiecte de educatie, de cercetare, de valorificare a cercetarilor teoretice si practice din domeniul limbii romane.

Centrul European pentru Limbi Moderne de la Graz este o instututie a Consiliului Europei care promoveaza predarea si invatarea limbilor moderne in Europa. Centrul a fost creat in anul 1994 din initiativa Austriei si Olandei. In prezent, din acest centru fac parte 33 de state, printre care si Romania. Obiectivul esential al Centrului de la Graz este acela de a oferi – sub forma de ateliere, seminarii internationale, colocvii, conferinte -, un loc de intalnire pentru responsabilii in domeniul politicilor lingvistice, a specialistilor in didactica, a formatorilor si autorilor de manuale. Uniunea Latina este singura organizatie internationala in care romana este limba oficiala, toate documentele ei aparand si in romana. Uniunea sprijina difuzarea cunostintelor despre si de limba romana in strainatate prin cursuri, publicatii si concursuri, romana aparand, printre altele, alaturi de celelalte limbi romanice oficiale, si in metode de invatare simultana a limbilor pentru copii. Din Uniunea Latina, creata in 1954, fac parte 37 de state care au ca limba oficiala sau nationala o limba romanica. Romania este membra si se numara printre cele cateva state in care Uniunea Latina este reprezentata la nivelul unui birou.