Taxe mai mari pentru studentii care nu dau concurs de admitere la medicina

popa_florian.jpgReuniunea rectorilor din cele sase universitati de medicina si farmacie din tara, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, a luat in discutie si problema taxelor de studii pentru studentii care provin din tari din spatiul european si din afara acestuia.

“S-a discutat, totodata, despre lipsa discriminarii pentru studentii din spatiul european care dau admitere pe locuri bugetate si care ar trebui sa fie bursierii statului la fel ca si studentii romani”, a declarat prof. dr. Florian Popa, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti.

Pentru studentii care nu reusesc la examen pe locurile bugetare sau pentru cei care nu dau concurs, dar vor sa studieze in Romania, taxele vor fi marite, prin hotarare de guvern, de la 360 dolari, in prezent, la 500 de euro. In opinia prof. dr. Florian Popa, cresterea este justificata avand in vedere ca in tarile vecine aceste taxe sunt mult mai mari. El a facut referire si la necesitatea controlului actelor, documentelor, celor care vor sa studieze in Romania.

In cadrul aceleiasi reuniuni s-au discutat si despre constituirea Asociatiei Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania. Diplomele false eliberate de catre persoane din universitatile de medicina si farmacie a fost o alta problema dezbatuta la intalnire. Aceasta a fost abordata pe baza unui raport privind relatarile din presa scrisa din perioada 1997-2008.

Pozitia rectorilor a fost aceea ca, pe de o parte, este necesara luarea unor masuri ferme impotriva celor care au contribuit la aceasta situatie, care sa mearga pana la excluderea din invatamant, a spus rectorul UMF Bucuresti. El a mentionat si necesitatea intaririi posibilitatii de control a celor care vin din strainatate de catre un organism specializat al Ministerului Educatiei, care sa avizeze actele celor care vin la studii. Rectorii au mai evidentiat faptul ca nu trebuie culpabilizate universitatile pentru ca frauda nu este colectiva, ci apartine unor grupuri mici de persoane.

Dezbaterea a vizat mai ales cauzele de la universitatile de medicina dentara de la Iasi, Arad si Oradea, a spus Florian Popa. La intalnirea rectorilor a fost prezent si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, care a dorit sa cunoasca problemele din invatamantul medical. Cu acelasi prilej, s-a convenit ca urmatoarea intalnire a rectorilor din cele sase universitati sa aiba loc pe 6 februarie, la Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti, in sala Senatului.