Studentii straini vor fi inmatriculati numai dupa echivalarea diplomelor de studii

Inmatricularea studentilor straini se va face numai dupa echivalarea diplomelor de studii si inregistrarea intr-un Registru national unic, iar cei gasiti vinovati de nereguli in urma anchetelor desfasurate de organele de specialitate, vor fi exclusi din invatamant.

Ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu, a declarat, in cadrul intalnirii cu rectorii universitatilor de medicina si farmacie, ca “este necesara pedepsirea severa” a celor gasiti vinovati, in urma anchetelor specifice desfasurate de organele de specialitate, prin excluderea din invatamant.

Andronescu a dezaprobat abaterile de la reglementarile in vigoare privind scolarizarea studentilor straini, constatate in mai multe universitati, si a solicitat analizarea aspectelor negative in comisiile de etica si in senatele universitare. Printre neregulile semnalate in raportul intocmit de Corpul de Control al ministrului cu privire la facultatile de medicina, se numara: programe de cursuri care nu au fost aprobate in structurile universitatii, inscrierea studentilor straini fara echivalarea diplomelor de studii obtinute anterior de catre Consiliul National pentru Recunoasterea si Echivalarea Diplomelor Universitare, abaterile de la inregistrarea si regulile de gestionare a activitatilor didactice.

In cadrul intalnirii au mai fost abordate si teme privitoare la examenul de admitere in Universitatile de Medicina si Farmacie, inscrierea studentilor intr-un registru matricol national unic, modificarea taxelor pentru studentii straini si aspecte privind rezidentiatul. Pe 17 ianuarie, Ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu s-a intalnit cu rectorii Universitatilor de Medicina si Farmacie din Bucuresti, Cluj Napoca, Timisoara, Targu Mures, Iasi si Craiova.