Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi este coautoare a unui manual de bune practici in cooperarea internationala

univ_cuza_is.jpgUniversitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iasi (UAIC) este partenera intr-un proiect european care isi propune realizarea, pana in 2010, a unui manual de bune practici in administrarea si managementul retelelor de diplome comune.

Proiectul, in care sunt implicati 18 parteneri din 11 tari, este coordonat de Universitatea din Bologna.

Rectorul universitatii iesene, Vasile Isan, afirma ca, in cadrul proiectului Erasmus Mundus, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” va juca un rol important in special in identificarea, la nivelul retelelor, a problemelor financiare de sustenabilitate a parteneriatelor de diplome comune si managementul diplomelor comune de doctorat cu parteneri din afara Uniunii Europene. Cele doua componente vor fi coordonate, din partea UAIC, de prof. Marin Fotache, de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, respectiv prof. Nicolae Sulitanu, de la Facultatea de Fizica.

Conform acestuia, proiectul va avea un impact foarte mare asupra imbunatatirii calitatii institutiilor de invatamant superior, rezultatele sale fiind diseminate prin intermediul retelelor extinse de institutii si asociatii de studenti. Scopul retelei este imbunatatirea capacitatii institutiilor de invatamant superior din Europa de a gestiona si implementa programe comune la nivelul studiilor de master si doctorat, cu parteneri atat din Uniunea Europeana, cat si din afara acesteia. Obiectivul va fi atins atat prin schimburi de experienta, cat si prin transfer de cunostinte intre universitatile partenere.

Pana la finele anului 2010, prin intermediul proiectului vor fi publicate mai multe manuale de bune practici din domeniul administrativ, financiar, coeziune sociala, organizarea serviciilor si implementarea programelor comune. Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” desfasoara deja programe comune cu alte universitati europene si non-europene, la finalul carora se elibereaza diplome duble, din partea ambelor universitati care au realizat in comun programul de studiu. La Facultatea de Fizica, de exemplu, se desfasoara un program comun de doctorat impreuna cu Universitatea Shizuoka din Japonia. La nivel de masterat, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ a dezvoltat sau dezvolta in continuare mai multe programe, in parteneriat cu universitati din Franta, Olanda, Germania, Italia.