Elevi cu premii europene la Colegiul National “Mihail Sadoveanu” Pascani

col_sadoveanu_pascani.jpgPovestea proiectului realizat de Colegiul National “Mihail Sadoveanu” Pascani a inceput pe data de 10 ianuarie, cand elevii au aflat, prin intermediul profesorului Viorel Chiculita, de concursul organizat cu ocazia Zilei Protectiei Datelor pe Internet (“Data Protection Day”).

Competitia a fost destinata tuturor adolescentilor europeni cu varste intre 15 si 19 ani. Cum elevii Colegiului National “Mihail Sadoveanu” si-au inregistrat filmul realizat pe ultima suta de metri, au fost foarte incantati sa afle ca reusisera sa treaca de prima etapa a jurizarii, care a presupus vot online din partea vizitatorilor site-ului dedicat evenimentului.

Calificat intre primele 20, filmul elevilor pascaneni a fost mai apoi evaluat de un juriu avizat, care a dat dovada de profesionalism si obiectivitate. Proiectul a reusit sa acceada in finala, asa incat a fost necesara prezenta unui elev si a profesorului coordonator la ceremonia de premiere care a avut loc la Bruxelles.

Dand dovada de intelegere, profesorul Viorel Chiculita si-a cedat locul, iar la Bruxelles s-au deplasat cei doi elevi care vizeaza pe viitor imbratisarea unei cariere in industria cinematografica: Cosmin Bogdan Coman si Razvan Alexandru Ilinca. Din componenta echipei mai fac parte Andreea Catalina Cretu si Marian Dragos Spinu, cu totii elevi in clasa a 12-a F la Colegiul National “Mihail Sadoveanu” Pascani.

Experienta din Belgia a reprezentat pentru elevii pascaneni, dincolo de prezenta fizica in mijlocul unei comunitati mult diferite din punct de vedere al cultului inchinat valorii moralitatii si frumusetii spirituale, o traire cu o valoare enorma pe plan moral, nemaiintalnit pana acum in Romania. Au avut ocazia sa cunoasca persoane care le-au apreciat cu adevarat eforturile si rezultatele, reusind sa ii mobilizeze in munca pe care o vor desfasura in viitor.

“In cele trei zile petrecute in capitala Europei, am vizitat unul dintre cele 10 centre de briefing ale Microsoft din intreaga lume, ne-am incantat privirile cu uimitoarele cladiri ale centrului istoric, dar ceea ce ne-a marcat cel mai mult a fost seninatatea si linistea sufleteasca, usor de citit pe fetele tuturor oamenilor intalniti. Ceremonia de premiere ne-a dat ocazia unui tur al Parlamentului European, urmat de ceremonia de premiere, care a numarat proiecte din Lituania si Grecia (premiul special, dedicat filmului realizat in parteneriat), Bulgaria (premiul 3), Portugalia (premiul 2) si, evident, proiectul nostru”, spun Cosmin si Razvan.

Rezultatul obtinut ii obliga pe elevii de la Colegiul National “Mihail Sadoveanu” din Pascani sa duca mai departe aceasta activitate, sperand ca la celelelalte concursuri sa aiba parte de aceeasi obiectivitate si de aceleasi principii care sa le incurajeze spiritul de echipa, credinta in reusita si increderea ca vor exista intotdeauna oameni care sa le aprecieze eforturile.

“Este un rezultat deosebit de frumos, datorat echipei de proiect, elevilor si profesorului Viorel Chiculita care i-a coordonat. Ne bucura faptul ca astfel de rezultate scot in evidenta talentul elevilor nostri si ca acesta a fost apreciat de catre comisia europeana. Scoala noastra este implicata in multe proiecte deoarece intregul colectiv de aici isi concentreaza activitatea pe obtinerea performantelor dar si pe stimularea elevilor, pe descoperirea capacităţilor lor si dezvoltarea personalitatii lor”, a declarat Carmen Dimitriu, directorul colegiului pascanean.