Universitatea Babes-Bolyai mizeaza pe accentuarea rolului educatiei in iesirea din criza

marga_andrei_.jpgIesirea din actuala criza nu este posibila fara punerea in miscare a universitatilor, a declarat rectorul Universitatii Babes-Bolyai (UBB), prof. univ. dr. Andrei Marga.

“In Romania, discutia despre criza este foarte modesta. Este atat de modesta incat nici nu se ia nota ca a inceput criza. Trebuie spus, desi nu este prea convenabil, ca in pofida asteptarilor de la noi, criza va fi mult mai acuta. Intai, ca urmare a dependentei mare a Romaniei de investitiile externe. Capacitatea interna de investitii nu este mare. Dezvoltarea Romaniei din ultimii 10-12 ani s-a bazat masiv pe investitii externe. A doua dificultate vine din aceea ca exportul de produse este foarte mult ingreunat”, a subliniat Andrei Marga.

Din punctul de vedere al rectorului UBB, abordarea crizei va trebui facuta altfel. Criza ar putea fi convertita intr-un pachet de oportunitati pentru a rezolva probleme si a asigura chiar dezvoltarea tarii. “Ca universitate a statului roman, UBB isi asuma raspunderea si va pune in miscare forte pe o extindere a educatiei, incepand chiar cu admiterea din anul 2009 si continuand cu cercetarea stiintifica”, a sustinut Andrei Marga.

Rectorul UBB a dat ca exemplu SUA: “Intreaga strategie a presedintelui Obama este bazata pe o dezvoltare avand in front invatamantul. Din acest considerent, se va face cea mai mare investitie din istoria Americii in domeniul educatiei si in cercetarea stiintifica, respectiv, 17,9 miliarde de dolari, in doua mari directii – biomedicina si energii alternative -, adica un ‘green economy’. Cred ca SUA vor face si marea inovatie, in urmatorii doi ani, cu un nou sistem energetic”.

Profesorul Andrei Marga a spus, in context, ca UBB va inaugura la 1 mai, cu o luna jumatate intarziere, pe fondul crizei, trei obiective majore: caminul Economica II, Bazinul de natatie si Institutul de Tehnologie. Rectorul a anuntat ca toate datele tehnice, inclusiv criteriile de admitere referitoare la specializari, sunt cuprinse in brosura recent editata de UBB. In acest an, universitatea isi va completa structura de personal, alte 150 de posturi fiind scoase la concurs, dupa cele 180 de pana acum, in vederea normalizarii structurii didactice, pe reperul international de 25 de studenti/post didactic.

Referindu-se la cercetarea stiintifica, Andrei Marga a subliniat ca UBB va intra in acest an cu 15 reviste cotate international, de la cele sase, la ora actuala. “Problema-cheie din 2009 este mobilizarea de resurse proprii”, a spus el, adaugand insa ca nicio universitate din Europa nu poate functiona fara alocari bugetare, prin urmare nici UBB.

Profesorul Marga a evidentiat ca in 2008 UBB s-a finantat in proportie de 34% din resurse proprii, iar in acest an, universitatea va pune in folosinta vasta ei infrastructura. “UBB are o infrastructura din cele socotite excelente in Europa. Operam la Cluj-Napoca in 132 de cladiri, de diferite dimensiuni si cu o infrastructura a cercetarii in care s-au investit, in ultimii zece ani, mai mult de 15 milioane de euro. Infrastructura globala (cladiri) si cea a cercetarii vor fi folosite economic, ca surse de venituri” – a afirmat Marga.

Rectorul a amintit, in context, ca UBB a avut in anul universitar 2007-2008 un buget de 105 milioane de euro si a spus ca are incredere ca Ministerul Educatiei si Cercetarii si Inovarii (MECI) va aloca cel putin aceeasi suma in acest an, chiar in conditii de criza. La nivel national, este o reducere a alocarii de la buget de 19,7%. La venituri proprii insa, este prevazuta o crestere de 110%. Alocarile de la nivelul central pentru cercetarea stiintifica sunt diminuate cu 22%. “Este, asadar, vorba despre o reducere a alocarii propriu-zise si o marire a ponderii veniturilor proprii in buget. UBB va reflecta, in aceasta situatie, asupra sustenabilitatii, adica producerii resurselor propriei functionari” – a aratat Andrei Marga.

Referindu-se la strategia atragerii de studenti, rectorul UBB a sustinut ca institutia nu merge pe ideea de a avea studenti fara a le oferi ceva special. Dar atragerea de studenti pe terenul formarii continue este preocuparea-cheie. “O mare resursa este formarea continua. Cercetarea stiintifica are bani atata timp cat este legata de dezvoltarea regionala. Are bani daca are programe si cat timp este legata de nevoile de tehnologii ale industriei. Din pacate, nevoile acestea nu sunt foarte clare in Romania si intreprinderile emit prea putine cereri de cercetare stiintifica, adica ele cer prea putin” – a apreciat rectorul UBB.

“Raman in preocuparea noastra trei probleme in raport cu MECI: prima se refera la faptul ca alocarea/student in Romania este prea mica, de doar 1.000-1.100 de euro si trebuia sa fi ajuns deja la 3.000 de euro. A doua are in vedere Legea Finantelor Publice din 2003, in care universitatile sunt definite drept institutii publice care se finanteaza din resurse proprii. Legea este in vigoare. Vom cere sa ni se permita sa rulam veniturile extrabugetare prin banci comerciale, pentru ca asa este in toata lumea. Plusurile facultatilor nu se folosesc pentru altceva decat pentru investitii. Programul de investitii al UBB este puternic si pentru 2009 si are nevoie de bani. Noi vrem ca banii sa fie stocati si asigurati” – a afirmat Andrei Marga. Cel de-al treilea element in raport cu MECI priveste acceptarea principiului ca universitatilor producatoare de resurse nu trebuie sa li se reduca alocarile bugetare. “Daca creezi resurse trebuie sa fii stimulat, nu descurajat, cum este de mai multa vreme obiceiul”, a spus universitarul clujean.