Ce cuprinde Bugetul Educatiei pe acest an?

budget.jpgBugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii a fost adoptat, pe 20 februarie, de Parlament, cu 203 voturi pentru si 57 impotriva.

Bugetul MECI a fost suplimentat cu 33.495 mii lei la capitolul “invatamant”, pentru investitii la scoli, si cu 20.210 mii lei pentru “cercetare”. De asemenea, 95 mii lei au fost alocati prin amendamentul Comisiei de buget-finante a Senatului si al presedintelui acesteia, senatorul sibian Ion Ariton “Clubului Sportiv Universitar Sibiu – disciplina baschet”, sursa de finantare prevazuta fiind Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.

Suma de 33.495 mii lei a fost defalcata intr-o anexa, in care sunt incluse 242 de unitati de invatamant preuniversitar, cu sume cuprinse intre 14 mii si 350 mii lei, “care pot beneficia de sprijin din bugetul ministerului”. Sursa de finantare prevazuta pentru aceste investitii este Fondul National de Dezvoltare.

Suplimentarea bugetului cercetarii se va face prin diminuarea bugetului Senatului cu 8.900 mii lei, a celui al Camerei Deputatilor cu 10.652 mii lei si a celui al Cancelariei primului-ministru cu 658 mii lei. Printr-un alt amendament s-au suplimentat creditele de angajament pentru anul 2009 inscrise in bugetul MECI, cu suma de 620.000 lei, la programul “Cresterea competitivitatii economice prin cercetare si inovare”, surse fiind: buget de stat, titlul II “Bunuri si servicii” 300.000 mii lei; venituri proprii titlul II “Bunuri si servicii” 320.000 mii lei (bugetul MECI).

Pentru asigurarea fondurilor necesare implementarii, incepand cu anul 2009, a “Fondului de dezvoltare institutionala” s-au transferat 1.000 mii lei de la bugetul pentru invatamantul superior, iar pentru inceperea functionarii Agentiei de credit pentru studentii din institutiile de invatamant superior de stat si particular acreditate tot suma de 1.000 mii lei, de la bugetul alocat caminelor si cantinelor studentesti. Din bugetul de stat se vor face transferuri catre bugetele locale, prin bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, in suma de 191,6 milioane de lei, in 2009, pentru finantarea unor cheltuieli de capital ale unitatilor de invatamant preuniversitar de stat.

Potrivit proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2009, repartizarea pe comune, orase, municipii, judete si sectoarele municipiului Bucuresti si, in cadrul acestora, pe unitati de invatamant preuniversitar de stat, a transferurilor de la bugetul de stat catre bugetele locale se va face prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Bugetul Educatiei, Cercetarii si Inovarii pe 2009 a fost constituit pe 34.739 milioane de lei, reprezentand 6% din PIB si este impartit in doua – o parte privind cheltuielile ministerului, ale institutiilor scolare (cluburi sportive, palate ale copiilor si case ale corpurilor didactice) si cea de a doua, cea mai importanta, privind salariile personalului din scoli, cheltuielile de intretinere si finantarea unor programe de protectie sociala, inclusiv “Cornul si laptele”.