Mugur Isarescu va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai

mugur_isarescu.jpgJoi, 26 februarie 2009, in in Aula Magna a Universitatii Babes Bolyai din Cluj Napoca va avea loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

In argumentarea prof. univ. Andrei Marga se arata ca guvernatorul Mugur Isarescu este apreciat in mediile academice si financiare internationale drept un reputat specialist pe probleme macroeconomice si monetare.

Revista “The Banke”, editata de prestigiosul grup “Financial Times”, i-a acordat titlul de “Guvernator al anului 2001”, motivand alegerea prin faptul ca el “este unul dintre marii deschizatori de drumuri din economiile capitaliste ale Europei de Est”.

Incepand din 1975, el a desfasurat si o bogata activitate didactica in invatamantul economic superior, sustinand cursuri de politica monetara la Universitatea de Vest din Timisoara si la Academia de Studii Economice din Bucuresti, unde este si in prezent profesor universitar. Totodata, el este membru fondator al Societatii Romane de Economie (SOREC), vicepresedinte al Asociatiei pentru Drept International si Relatii Internationale (ADIRI) si presedintele Asociatiei Romane a Clubului de la Roma, se arata in caracterizarea prof.univ. Andrei Marga.

In 1990, cand a inceput restructurarea sistemului bancar romanesc, banca centrala a dobandit rolul firesc intr-o economie de piata. In acest context, Banca Nationala a Romaniei a trebuit sa-si redefineasca obiectivele si strategiile pentru a raspunde noilor provocari cu care se confrunta arata documentul amintit care adauga ca, prin eforturile sale, Mugur Isarescu a reusit nu doar sa modernizeze si sa adapteze institutia la cerintele noului mediu economic intern si international, ci si sa-i confere Bancii Nationale a Romaniei statutul de veritabil centru de cercetare orientat catre formularea politicilor macroeconomice.

Expunerea citata subliniaza ca printre lucrarile de valoare stiintifica pe care Mugur Isarescu le-a elaborat in ultimii ani se afla: “Spre o noua strategie de politica monetara: tintirea directa a inflatiei”, “Romania: drumul catre euro”, “Stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara”, “Probleme ale politicii monetare intr-o tara emergenta. Cazul Romaniei”, “Rolul politicii monetare in mix-ul de politici macroeconomice”. Ca prim-ministru al Guvernului (1999-2000), Mugur Isarescu s-a implicat in mod activ in atragerea institutelor din cadrul Academiei, universitatilor, sindicatelor, partidelor politice la o opera colectiva fara precedent, care a constituit un document insemnat pentru integrarea cu succes a tarii in UE, subliniaza prof. univ. Andrei Marga.