Federatiile din invatamant amana negocierea contractului colectiv de munca

negociere.jpgFederatiile din invatamant au amanat, din nou, negocierea contractului colectiv de munca, pana la eliminarea din ordonanta privind reducerea sporurilor a dispozitiilor care afecteaza drepturile elevilor, studentilor si cadrelor didactice.

Reprezentantii profesorilor sustin ca acest act normativ nu se poate aplica, deoarece “lezeaza drepturile salariatilor din invatamant”.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a declarat ca aceasta ordonanta de urgenta a Guvernului interzice acordarea salariului de merit, a sporului pentru ore suplimentare, a sporului pentru conditii vatamatoare si a oricaror premii – premiul lunar din suma de 2 la suta din fondul de salarii, premiile speciale acordate din venituri proprii – cu exceptia premiului lunar.

Liderul FSLI a subliniat faptul ca aceasta ordonanta abroga unele acte normative care contin prevederi speciale pentru sistemul de invatamant, cum ar fi decontarea navetei pentru elevi si personalul didactic, dreptul elevilor de a beneficia de personal didactic specialzat pentru predarea orelor de educatie fizica.

Cornea a mai spus ca prin ordonanta respectiva se acorda discriminatoriu ajutorul financiar pentru achizitionarea de carti si de programe educationale pe suport electrononic, respectiv 100 de euro.

Presedintele Federatiei “Alma Mater”, Razvan Bobulescu, a declarat ca aceasta ordonanta incalca unele legi organice care acorda drepturi salariale salariatilor din sistem, cum este de exemplu statutul personalului didactic care prevede acordarea salariului de merit. De acest drept beneficiaza numai 15% din cadrele didactice, acesta acordandu-se pe criterii de competenta, prin concurs.

Reprezentantii sindicalistilor din invatamant spun ca vor relua negocierile in momentul in care Comisia de lucru de la Ministerul Muncii va incepe sa discute despre un nou proiect de ordonanta privind reducerea sporurilor pentru bugetari, dar subliniaza ca profesorii nu pot renunta la astfel de drepturi salariale care sunt prevazute de legi speciale.