Scoala din Valcau de Jos va fi incalzita cu celule fotovoltaice

panouri.jpgAutoritatile din comuna Valcau de Jos vor sa utilizeze, ca sursa alternativa de energie pentru incalzirea salilor de clasa, celulele fotovoltaice, finantarea lucrarii urmand sa fie obtinuta prin intermediul unui proiect care va fi depus prin Programul Operational Regional (POR), la documentatia caruia se lucreaza deja.

Ioan Rosan, primarul comunei, precizeaza ca proiectul vizeaza si reabilitarea scolii din centrul de comuna, fiind primul de acest gen din judet.

“Am vrea sa mansardam cladirea scolii si sa amplasam celule fotovoltaice, care transforma caldura soarelui in energie. Vom schimba si sistemul de incalzire al scolii, instaland o centrala ce foloseste biomasa. Vom avea astfel sali de clasa mai bine incalzite, cu cheltuielile mai mici”, a declarat, primarul Ioan Rosan.

Potrivit acestuia, cladirea va fi si izolata termic, iar tamplaria veche de lemn va fi inlocuita cu una din PVC. De asemenea, curtea unitatii de invatamant va fi imprejmuita cu un gard nou. Toate aceste modernizari necesita o suma substantiala de bani, astfel ca autoritatile administratiei locale au identificat sursa de finantare ca fiind Programul Operational Regional. “Lucram deja la Studiul de Fezabilitate. Suma pe care o putem accesa pentru un asemenea proiect, prin POR, este de pana la un milion de euro. Aportul nostru la proiect ar insemna 2% din valoarea acestuia”, a precizat primarul. La scoala din Valcau de Jos invata in prezent circa 250 de elevi.