Un nou program de masterat la Universitatea Dunarea de Jos din Galati

univ_dunarea_galati.jpgSenatul Universitatii ,,Dunarea de Jos” din Galati a aprobat infiintarea unui nou program de studiu de masterat in domeniul Ingineria mediului, “Calitatea mediului si dezvoltare durabila”, in cadrul Facultatii de Metalurgie si Stiinta Materialelor. Acest program vine in sprijinul absolventilor de licenta in domeniul ingineriei mediului pentru a continua sau aprofunda studiul in acest sector.

Masteratul va avea ca scop, in primul rand, cunoasterea de catre cei care se inscriu pentru aceste studii a datelor reglementate prin actuala legislatie privind continuturile de substante la niveluri admisibile (sol, aer, apa).

,,Trebuie formati oameni in acest domeniu pentru ca acestia sa fie interfata catre populatie. Studentii vor invata unele metodologii moderne pentru identificarea aspectelor de mediu si a factorilor de risc de mediu ale unor organizatii. De asemenea, vor invata sa monitorizeze aceste aspecte in spiritul imbunatatirii continue. Va fi creata, astfel, abilitatea de a profesa ca evaluator de risc pentru mediu. Absolventul va primi certificarea unor cursuri in domeniul riscurilor de mediu care favorizeaza obtinerea acreditarii ca evaluator de risc”prof.dr.ing. Nicolae Cananau, decanul Facultatii de Metalurgie si Stiinta Materialelor.

In al doilea rand, programul de studiu de masterat va pune accent pe conceptul de dezvoltare durabila in vederea dezvoltarii in organizatiile care prezinta surse de poluare a unor procese de productie monitorizate continuu din punct de vedere al aspectelor de mediu. ,,Astfel incat prezenta organizatiilor in comunitatea umana sa fie eficienta sub aspect economic, financiar, al raporturilor cu comunitatea umana, dar si sub aspectul rentabilitatii. De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca o organizatie cu activitate in conceptul dezvoltarii durabile trebuie sa contribuie la imbunatatirea vietii oamenilor conservand ceea ce avem pentru generatiile viitoare” – prof.dr.ing. Nicolae Cananau.

Monitorizarea factorilor de risc de mediu este o necesitate impusa de reglementarile actuale ale Uniunii Europene. Astfel ca toate organizatiile sunt obligate sa dezvolte sisteme de management de mediu si sa procedeze la evaluarea sistematica (ciclica) a proceselor generatoare de poluare. Evaluarile trebuie sa fie autorizate si de aceea sunt intocmite de catre evaluatori de risc de mediu acreditati.

,,In spiritul invatamantului superior gradual, absolventii cu diploma de licenta la invatamantul de zi de 4 ani, pentru completarea cunostintelor si obtinerea drepturilor de a profesa in activitati de inalta calificare (gen evaluatori de risc de mediu), au acum posibilitatea de a urma un masterat in domeniul ingineriei mediului” – prof.dr.ing. Nicolae Cananau.

Acest program de studiu de masterat este primul de tip Bologna la Facultatea de Metalurgie si Stiinta Materialelor, celelalte trei programe de masterat (Stiinta materialelor metalice avansate, Procese si tehnologii performante pentru calitatea materialelor si a mediului in metalurgie, Nanotehnologii si materiale multifunctionale) fiind de tip studii postuniversitare.

Programele de studiu de masterat vin sa completeze oferta educationala pe care Facultatea de Metalurgie si Stiinta Materialelor o face pentru studiile universitare de licenta: in domeniul Ingineria materialelor, la specializarile – Stiinta materialelor, Ingineria elaborarii materialelor metalice, Ingineria procesarii materialelor, iar in domeniul Ingineria mediului, la specializarea – Ingineria si protectia mediului in industrie.

Mai multe detalii puteti afla de la decanul Facultatii de Metalurgie si Stiinta Materialelor, prof.dr.ing. Nicolae Cananau – tel. 0726390856, e-mail nicolae.cananau@ugal.ro