Premiera medicala nationala la UMF Iasi

Premiera nationala in invatamantul stomatologic romanesc la Iasi: prima transmisie live a unei interventii stomatologice prin intermediul retelei proprii de televiziune cu circuit inchis.

Evenimentul s-a derulat la Baza de Invatamant Stomatologic a Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii „Gr. T. Popa”, Serviciul de Reabilitare Implanto-Protetica, pe 13 martie.

Premiera constituie debutul unei noi metode de pregatire a studentilor stomatologi si a absolventilor in cadrul cursurilor postuniversitare, avand la baza un concept nou – telemedicina. Concret, o echipa de medici din Germania si Iasi a efectuat o interventie chirurgicala, de asemenea revolutionara in stomatologie – implantul KOS, atraumatic, ce antreneaza o sangerare limitata, cu inserare gingivala si incarcare imediata, ceea ce confera ergonomie derularii etapelor terapeutice, scurtand timpii cu cateva luni si permitand pacientului sa revina la o viata normala in cel mai scurt timp.

„Interventia a fost transmisa video, in timp real, in detaliu si interactiv in toata facultatea, putand fi urmarita atat de studenti, cat si de medicii care participa la cursul postuniversitar de specialitate. Impactul practic se regaseste in raspunsurile la intrebarile elaborate de cursanti pe timpul interventiei, elucidand necunoscutele, aceasta metoda fiind diferita de suportul inert de curs tip power-point”, a declarat decanul Facultatii de Medicina Dentara, prof. dr. Norina Forna.

Noua modalitate de desfasurare a cursurilor, unica in tara, va permite o mai buna pregatire a medicilor stomatologi punandu-se accentul pe latura practica astfel incat beneficiarii serviciilor – pacientii – vor avea garantia unor tratamente exemplare, moderne si durabile.