Emil Boc: “Curricula scolara va fi adaptata la nevoile pietei”

boc_emil.jpgPrograma scolara va trebui corelata cu cerintele pietei, in contextul descentralizarii, a afirmat, pe 18 martie, primul-ministru Emil Boc.

”Vom avea o parte a curriculei nationale obligatorie care va scadea ca pondere si vom incerca sa intarim componenta locala, regionala, judeteana pentru a-si pregati forta de munca necesara. 80% dintre absolventii de invatamant superior nu lucreaza in domeniul in care s-au pregatit. (…) Corelarea cu piata este absolut obligatorie”, a explicat Boc, prezent la o conferinta pe teme economice.

El a spus ca va fi un proces dificil, dar Guvernul isi va permite sa faca o asemenea “operatie chirurgicala”. ”Va fi greu, profesorii vor trebui sa inteleaga ca unele discipline nu sunt la fel de importante ca acum 50 de ani si ca piata ne obliga sa ne orientam spre altceva. Asta va insemna ca se vor pierde norme didactice, consiliul profesoral nu va mai putea sa dea norme la toata lumea si va trebui sa aduca profesori pentru domeniile care sunt cerute de piata. Va fi o lucrare grea, cu costuri, si este o componenta a descentralizarii”, a declarat Boc.